Translate

сряда, 19 юни 2019 г.

Като част от кампания „Планета или пластмаса?“, National Geographic подкрепи почистването на плаж Ропотамо, организирано от сърфистите от wind2win


 Десетки доброволци от цялата страна обединиха усилия и събраха близо един тон пластмаса и други отпадъци от плажната ивица

На 15 и 16 юни, в един от най-красивите заливи по Южното ни Черноморие – Устието на Ропотамо, се събраха десетки доброволци за да почистят заедно прилежащия плаж от пластмаса. Почистването и съпътстващите го активности бяха организирани от сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище Акаша с подкрепата на National Geographic. Доброволците стигаха до плажа на сърфове. Събитието обедини инициативата на Илияна и Йоан WIND2WIN с кауза за чисто Черно море, свободно от пластмаса и кампанията на National Geographic Планета или пластмаса?“, целяща намаляването на използването на пластмаса за еднократна употреба.
Групата от петдесет доброволци, които посетиха събитието, събра близо един тон пластмаса и други отпадъци от плажната ивица. С част от събраните отпадъци творците от Destructive Creation създадоха специална инсталация, привличаща вниманието към все по-наболелия проблем със замърсяването на моретата и океаните с пластмаса.
Всяка година в океаните попадат над 9 млн. тона пластмасови отпадъци. Това е еквивалентът на пет найлонови торбички, пълни с пластмаса, които стоят на всеки 30 см. брегова линия по света.   Изследвания твърдят, че тази пластмаса остава в океаните в продължение на над 450 години и проблемът се задълбочава с всяка изминала година.
На локално ниво, над три тона пластмасови отпадъци на ден навлизат в Черно море от българските брегове, според изследвания на учени.*
В програмата на събитието бяха включени много спортни и образователни активности, свързани с посланието за по-малко пластмаса, сред които и същинското почистване, в което се включиха активно представители от блогът Lessplastic.
Eco Switch споделиха с присъстващите как можем да „обърнем вълната“ и да започнем да използваме по-малко пластмаса в ежедневието си. 
С това събитие се поставя началото на тазгодишната инициатива WIND2WIN, която миналата година влезе в общественото полезрение със серията от почиствания и най-вече голямото есенно приключението на Илияна и Йоан: първото по рода си скоростно преминаване с уиндсърф от най-северната /Дуранкулак/ до най-южната точка /Резово/ на нашето Черноморие.
Програмата за деня завърши с прожекция на документалния филм на National Geographic  „Зелените герои на Джеки Чан“, представящ похода на популярния актьор, който тества напълно мобилна машина за рециклиране на пластмаса в Тибетското плато.
Специалната конструкция на нашумелите в арт и урбанистичните среди с провокативните си инсталации
Destructive Creation бе изработена от събраните по време на почистването отпадъци. Символичното им произведение беше поставено на Северен плаж в Приморско в деня след събитието, за да служи на плажуващите като вдъхновение и да напомня за задълбочаващия се проблем със замърсяването с пластмаса, особено осезаем в близост до морето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар