Translate

сряда, 19 юни 2019 г.

FLUCA: Оазис в града с ФОРНОТЕКА на Антон Стоянов през юни


От 21 юни до 18 юли изложбата ФОРНОТЕКА ще преобрази FLUCA в приказна градина с буйна растителност. ФОРНОТЕКА e проект на Антон Стоянов, създаден специално за пространството на Австрийски културен павилион. Съчетанието на жива растителност с металната повърхност на контейнера се превръщат във фон за инсталацията на артиста, който работи с огледала и глазури за стъкло. Форми и отражения ще създават калейдоскопична реалност и магично преживяване за посетителите.
След като завършва Националната Художествена Академия в София, Антон Стоянов продължава своето образование в Universität für Angewandte Kunst, Виена. През 2007 г. художникът се дипломира в Universität der Künste и днес живее в Берлин. Стоянов развива успешна кариера в международен контекст, затова на фона на всичко това е любопитно да се отбележи, че ФОРНОТЕКА е неговата първа самостоятелна изложба в родната му страна. 
Умелото експериментиране с материали и технологии са в основата на разпознаваем стил, присъства още в неговия цикъл Mirror Paintings, представен за първи път в галерия xavierlaboulbenne в Берлин през 2018 г. Тази серия е инспирирана от специализацията му в работата със стъкло в Glaser-Innung Berlin. Произведенията се определят от динамични композиции, съществуващи в хармонични кръгли формати. Нарисуваното върху огледалната повърхност отразява обкръжаващата среда, позволявайки на артиста да прехвърли границите на живописното изобразително поле и да навлезе в полето на инсталацията. Интеракцията на огледалата със силуетите на растения и зрители, с естествената и изкуствена светлина, ще създадат пространствено и архитектурно присъствие на изложбата в Австрийски културен павилион.
По време на изложбата FLUCA ще се превърне във футуристична капсула, която носи в безкрая на Космоса значими теми, свързани с планетата Земя: глобалното затопляне, климатичните промени, околната среда и политизирането на дебата за природата. Дали капсулата е създадена, за да запази късче природа за бъдещето? Дали един ден ще продължи своя живот като експериментална станция в далечния Космос? – отговорите ще бъдат различни за всеки.
ФОРНОТЕКА отправя утопичен поглед към урбанистичните решения на бъдещето, когато оазисите в нашите градове вероятно ще бъдат показвани като рядък вид в специални и изкуствено защитени контейнери... Първият зелен оазис ще бъде именно във FLUCA.

Няма коментари:

Публикуване на коментар