Translate

понеделник, 3 юни 2019 г.

Каталогът „Children`s books by bulgarian writers and artists” – българската визитка на световната литературна сцена


В рамките на културната програма на Пролетен базар на книгата бе представен каталогът „Детски книги от български писатели и художници“ /„Children`s Books by Bulgarian Writers and Artists”/, дело на Национален център за книгата и Национален дворец на културата.
Повече за изданието разказа Светлозар Желев – ръководител на Национален център за книгата, който подчерта значимостта на каталога в международен мащаб. „Съвременната българска детска литература, авторите и илюстраторите са на световно ниво и е изключително постижение за нас, че български книги вече присъстват в най-престижния каталог за детски книги в света – „White Ravens“, разкри Светлозар Желев.
По-рано през годината „Children`s Books by Bulgarian Writers and Artists” получи висок отзвук на панаирите в Болоня и Франкфурт и вече е част от фондовете на големите световни библиотеки на детските книги в Мюнхен и Москва.
„Детската литература, е едно от най-важните неща за всяка национална литература и едно от най-добрите послания, които културата и литературата на един народ могат да отправят към света. Книгите за деца най-лесно откриват пътя към читателя, не само, защото децата са по-отворени от нас – възрастните, не само, че те са по-любознателни и имат по-силно и вродено усещане за красота, но детската литература, е едни от най-добрите пътища, по които българската литература може да намери заслуженото си място в световното литературно семейство“, категоричен бе ръководителят на НЦК.
В „Children`s Books by Bulgarian Writers and Artists” попадат едни от най-интересните автори в съвременната българска детска литература, представители от различни поколения. Заглавията са разнообразни и разглеждат универсални теми.  Богат е и стилът на илюстрациите, а четивата са подходящи за различни възрастови групи.
Изданието е изцяло на английски език, като преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, Десислава Николова и Десислава Тончева, а художественото оформление на корицата и книгата е на Дамян Дамянов. Екипът на Национален център за книгата с ръководител Светлозар Желев са съставители на каталога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар