Translate

четвъртък, 13 юни 2019 г.

Монделийз Интернешънъл разширява програмата за устойчив добив на пшеница в Европа



След бисквитите Luвъв Франция логото на програмата „Хармони /Harmony/ ще се появява и на опаковките на belVita и Barni в европейските пазари. За първи път тази година в Унгария е засята пшеница по програмата

Монделийз Интернешънъл разширява въздействието на програмата за устойчиво отглеждане на пшеница - „Хармони“ /Harmony/, като съвсем скоро към семейството й ще присъединят глобални брандове като BelVita и Barni. Със старта на лятото на европейския пазар част от продуктите на Монделийз ще започнат да носят логото на програмата за първи път. Днес в програмата са включени 1700 фермери, 13 мелници и 21 земеделски кооперации в Белгия, Чехия, Франция, Италия, Полша и Испания. Тази година в Унгария за първи път беше засята пшеница по програмата. Тези стъпки доближават Монделийз Интернешънъл до поставената цел - до 2022 г. 100% от марките бисквити на компанията в Европа да са произведени с пшеница от устойчиво земеделие и в съответствие с ангажиментите на програмата.
„Като един от водещите производители на бисквити в света, ние сме си поставили за цел да гарантираме, че пшеницата, която използваме за производството на нашите продукти, е отгледана отговорно и по устойчив начин. Чрез „Хармони“ ние променяме начина, по който се отглежда и събира реколтата от пшеница в Европа. За нас е важно да предложим на консуматорите висококачествени продукти, съставени от суровини, които се отглеждат по правилен начин”, казва Светла Лесова, изпълнителен директор на Монделийз България.
С разширяването на програмата, годишното производство на пшеница, отглеждана в устойчиви условия, се очаква да се увеличи до над 280 000 тона до 2022 г. Понастоящем програмата покрива 60% от марките бисквити на компанията в Европа.
Принципът на „Хармони“ е пшеницата да се отглежда в съответствие с принципите на устойчивото земеделие от местни производители, които са базирани в близост до заводите на Монделийз Интернешънъл за производство на бисквити. Земеделските производители получават специална дотация, като гарантират, че следват добрите земеделски практики, заложени в програмата, и така отглеждат пшеницата по един устойчив начин – чрез намаляване на използването на пестициди и торове, опазване на водата и почвата, намаляване на въглеродните емисии.
Принципите на „Хармони“ съдържат и специфични изисквания за повишаване и запазване на биологичното разнообразие. Фермерите на „Хармони“ трябва да отделят 3% от своите полета за засаждането на цветя или живи плетове, които да привличат и хранят пчелите и пеперудите. Екологичните полета осигуряват също и подходяща среда и храна за насекоми, които са ключови в борбата с паразитите. Присъствието на подобни насекоми намалява нуждата от употребата на пестициди в земеделието. Колкото е по-голямо биоразнообразието, толкова е по-силна и по-устойчива околната среда. Всяка година партньори - външни одитори провеждат редица проверки, с които се следи дали земеделските производители спазват изискванията, заложени в хартата на програмата.
“Хармони” е европейската програма на Монделийз Интернешънъл за устойчиво земеделие при отглеждането на пшеница. Създадена е във Франция през 2008 г., програмата е призната за водеща в създаването на източници на пшеница, гарантиращи пълна прозрачност и опазване на местното биоразнообразие.
Програма „Хармони“ /Harmony/ в цифри:
  • 1 700 фермери в Европа;
  • 39 000 хектара пшеница е засята в Европа през 2017 г.;
  • 177 000 тона пшеница се събират годишно;
  • 1 026 хектара цветя са отгледани около полетата на Harmony;
  • -20% от фитосанитарните продукти са използвани между 2009 г. и 2017 г. в земите, част от програмата;
  • 75% от бисквитите, продавани в Западна Европа, съдържат пшеница Harmony или 60% за целия ЕС.
Хартата на „Хармони“ обединява добри практики за устойчиво земеделие, за да:
  • сведе до минимум на употребата на пестициди и торове, по-специално чрез:
- строг подбор на пшенични семена, за да се гарантира качеството на бисквитите;
- препоръки относно сеитбата и грижата за почвата;
- целенасочено и навременно лечение;
- всяко лечение е регистрирано и обосновано;
  • намали въглеродните емисии, по-специално чрез намаляване на използването на торове;
  • защити водните ресурси;
  • защити и насърчи местното биоразнообразие.
--------
Монделийз Интернешънъл /регистрирана на NASDAQ: MDLZ/ дава възможност на хората да хапват правилно в повече от 150 държави в целия свят. С нетни приходи от приблизително 26 милиарда долара през 2018, Монделийз управлява бъдещето на леките закуски с емблематични глобални и местни марки като бисквити Oreo, belVita и LU; шоколадите Cadbury Dairy Milk, Milka и Toblerone; бонбоните Sour Patch Kids и дъвките Halls и Trident. Компанията е горд член на Standard and Poor’s 500, NASDAQ 100 и Dow Jones индекс за устойчивост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар