Translate

четвъртък, 6 юни 2019 г.

Ракът на простатата - най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете


Ранното откриване в комбинация със съвременните методи на лечение /лапароскопска или роботизирана хирургия/ понижават раково обусловената смърт с 20-30%


Организатор, на пресконференция на тема „Съвременни методи за лечение и диагностика на рак на простатата“, бе Българското урологично дружество /БУД/.
Поводът бе XIII Национален конгрес по урология, /проведен от 30.05 до 01.06.2019 г.
в Правец/ обединил представители на водещи специалности като урология, образна диагностика, нефрология и онкология, които демонстрираха най-новите методи за диагностика и лечение на онкоурологичните заболявания и дискутираха иновативните и неинванзивни решения в областта на урологията.
По време на пресконференцията лекари специалисти представиха актуална информация за рака на простатата, който е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете с нестихваща тенденция към нарастване по честота.
По думите на доц. Марин Георгиев, началник Клиника по урология към УМБАЛ “Александровска” и председател на БУД, заболяването представлява значителен и дългосрочен здравен проблем за населението в Европа, където над 2 млн. души са с рак на простатната жлеза - третата водеща причина за смърт.
Броят на новодиагностицираните пациенти в държавите от Стария континент е нараснал до 417 000. В Европа умират над 92 хил. души от това онкологично заболяване ежегодно. Годишните разходи за простатния карцином възлизат на 9 млрд. евро, като здравното обслужване възлиза на 5.8 млрд. евро.
У нас годишно рак на простатата се откриват при около 3 хил.мъже. Заболяването няма изразена симптоматика. Обикновено се откриват при профилактични прегледи. А сред рисковите фактори са - семейна предиспозиция, етническа принадлежност, генетични фактори, фактори от околната среда, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол. Честотата на това заболяване ескалира драстично с увеличаване на възрастта.
При мъже, които имат първа степен роднини /брат или баща/ с рак на простатата  рискът от заболяването е 3-4 пъти по-голям.
Доц. Георгиев подчерта, че разликата в преживяемостта на пациентите в Източна и Западна Европа достига до 40%, което е неприемливо и се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика, от която ние сме все още доста далеч…
Според Европейската асоциация по урология за скрининг и ранна диагностика - ранното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение понижава раково обусловената смъртност до 20-30%. Освен това ранното откриване на заболяването намалява риска пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий.
Проф. Петър Панчев, ръководител направление „Онкоурология“ към УМБАЛ „Александровска“ и доц. Красимир Янев, ръководител направление „Лапароскопска урология“ към УМБАЛ „Александровска“, акцентираха върху необходимостта от конкретни мерки за намаляване различията между по-ниската заболеваемост и по-високата смъртност в България и върху предоставянето на равен и безплатен достъп на всички пациенти показани за радикално хирургично лечение до съвременната минимално инвазивна простатектомия /лапароскопска/роботизирана/. Медицинските специалисти представиха също и възможностите на роботизираната хирургия за пациентите с простатен карцином и предимствата спрямо стандартните операции, тъй като се приема за минимално инвазивен метод, осигуряващ на пациентите бързо връщане към нормален живот.
Лекарите от Българското урологично дружество излязоха с предложение за нов алгоритъм за диагностика, прилагане на панeвропейската програма за повишаване на информираността за рака на простатата, иницииране и прилагане на програми на национално ниво, определящи рака на простатата като приоритет.
Те бяха категорични, че PSA скринингът трябва да се прави при мъже на 40 /фамилно
обременени/ и на 45-год. възраст в останалата популация, за да се определи рискът и да се адаптира по-нататъшно проследяване ежегодно, а не както досега изследването се поема от НЗОК веднъж на две години и то при мъже над 50 години. 
Не скриха разочарованието си, че вече 
6-7 год. се опитват тези съвременни, минимално инвазивни методи на лечение /лапароскопска или роботизирана хирургия/ да бъдат покривани от НЗОК, но категорично подчертаха, че няма да се откажат, защото българския мъж трябва да има равен достъп до съвременното онкологично лечение, а не да бъде неглижиран.
--------
-Цената на лапароскопската и роботизираната хирургична интервенция у нас /плащана от пациента/ е съответно – 2500 и 5000лв. В Германия и Франция тези операции варират между 12-15 хил. евро, а в САЩ – 50 хил. долара;
-Отворените операции при това заболяване са с голяма кръвозагуба и усложнения;
-При отворените операции инконтиненция е 15-20%, докато при лапароскопската хирургия тя е 4%, а при роботизираната хирургия – 2%;
-Съвременните методи на лечение при рака на простатната жлеза се обуславят с по-бързо и ефективно възстановяване и съхраняване на потентността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар