Translate

сряда, 5 юни 2019 г.

Световен театър в София


Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община и "Пазари Възраждане" ЕАД

Големият акцент в програмата на Световен театър в София е „Щедростта на Тавита“ - първи сценичен спектакъл на Ян Фабър и неговата компания „Трублейн“, гостуващ на българска сцена, на 6 юни от 19.30 часа в Сатиричен театър „Алеко Константинов”.
„Щедростта на Тавита“ е част от поредица сола, които Ян Фабър създава за отделни изпълнители, с които е работил. Той ги нарича  „войни на красотата“ и в спектаклите представя някакво тяхно изключително качество.
Човек с позлатени устни танцува на сцената сред своеобразна инсталация от множество висящи цветни нишки. Той изглежда като ловък фокусник, като истински маг, който иска да удиви публиката. От върха на нишките се спускат големи игли за шиене и оттук започва една история. Нейна отправна точка е библейският разказ за Тавита. Тя била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. Умира от
неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява. Фабър подтиква италианския танцьор Матео Седда да навлезе в ролята на Тавита и чрез ритуала на танца да достигне до по-интензивно състояние на съществуване. През този страничен в Библията образ, артистите изследват отдаващия се на сцената танцьор като вибриращо, екстатично тяло.
През последните 30 години Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството. Той е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на най-големите международни сцени и фестивали по света като Авиньон, Биенале на Венеция, БИТЕФ, Импулстанц и мн.др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар