Translate

четвъртък, 6 юни 2019 г.

Непоказвани картини на акад. Светлин Русев в изложбата „Пътят”


Една година след смъртта на Маестрото 21 членове на Съюза на колекционерите в България излагат творби на художника

Над 100 картини на академик Светлин Русев, някои от които непоказвани, ще бъдат представени в изложбата „Пътят”, посветена на творчеството на едно от най емблематичните имена в българското изкуство. Тя се организира от Съюза на колекционерите в България, като 21 негови членове предоставят творби от личните си колекции. Куратори на изложбата са проф. Аксиния Джурова и проф. Иван Маразов.
Маестрото, както Светлин Русев бе извоювал правото да бъде наричан, твори в противоречивия отрязък от време – втората половина на ХХ и първите десетилетия на XXI век и именно затова изложбата ще бъде разделена в две изложбени пространства. Галерия „Средец” на Министерство на културата ще приюти ранното творчество на художника – от 1955 до 1980 г., когато се ражда именно стилът „Светлин”.
В хотел „Анел” са представени картините от 1980 до 2018 г. – години, свързани с критични периоди от нашето развитие, с борбата за налагане на нови критерии в изкуството, за признаване на изкуството като висша духовна дейност, като израз на мироусещането на една голяма епоха.
Изложбата „Пътят” се открива на 6 юни и ще продължи до 17 юни, паралелно в галерия „Средец” и хотел „Анел”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар