Translate

понеделник, 10 юни 2019 г.

БЛС почете делото на д-р Димитър Моллов


За девети път се проведоха традиционните „Моллови дни”

За девети път БЛС почете делото на лекаря с възрожденски дух д-р Димитър Моллов - хирург, учен, литератор, държавник, общественик, участвал в борбите за независимост на родината. Той е сред строителите на следосвобожденска България, един от организаторите на здравното дело у нас, съосновател и първи председател на БЛС.
Форумът бе открит от д-р Иван Маджаров, председател на лекарския съюз.
По време на станалите вече традиция „Моллови дни”, състояли се от 7 до 9 юни т.г. в Арбанаси, имаше два основни акцента. Първият: свързан с представянето и приносa на видния лекар и общественик д-р Моллов в създаването на Търновската конституция и то не само в законодателните текстове, свързани със здравната система. Вторият акцент беше адресиран към здравето на лекарите. Затова и две от темите, по които бяха изнесени лекции и се проведоха дискусии бяха: “Депресията след лекарите”, “Синдромът на изпепеляването, или познатият непознат”.
Във форума участваха лекари от цялата страна. Обсъдени бяха и проблемите, пред които е изправено лекарското съсловие.
И тази година РК на БЛС във Велико Търново излъчи носител на наградата на името на д-р Димитър Моллов. (Това е плакет с почетна грамота за медик с особени заслуги към медицината и лекарската професия.) Националната награда на името на видния лекар и общественик за 2019-а получи д-р Маргаритка Йонова – дългогодишен педиатър, ръководител на ДКЦ 1 във Велико Търново, един от медиците, участвали във възстановяването на лекарската колегия след промените.
Представители на УС на БЛС, заедно с организаторите на събитието - регионалната структура на БЛС, Община Елена и Областна администрация - Велико Търново, поднесоха венци и цветя пред паметника на д-р Моллов в родното му село Беброво. Това бе поредният израз на почитание към д-р Моллов – лекар, общественик и творец, истински родолюбец, когото с уважение наричаме „Основателят”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар