Translate

сряда, 19 юни 2019 г.

С тържествена церемония по връчване на наградите бе закрит Международният фестивал на червенокръстки и здравни филми - Варна


След 5 вълнуващи дни, изпълнени с емоции, творчески занимания, дискусии, прожекции на филми, разнообразна програма и международни срещи край морето, международното жури в състав: Доротея Тончева, актриса, Арман Пеккая, режисьор /Турция/, Илиян Джевелеков, продуцент и режисьор, Велислав Павлов, актьор, и проф. Виолетка Тачева, обяви наградените филми и официално бе закрит XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми - 2019 г.
Голямата награда на фестивала се присъжда на филма „Твой ред е“ /Бразилия,
реж. Елиза Капаи/ - особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест.
Специалната награда на журито получи филмът на БНТ „Началото е край“ /България, реж.Румяна Ангелакова/ - филм, който с изключителна съпричастност навлиза в един от най-жестоките проблеми на днешното време – употребата на наркотици сред младите.
Най-добър режисьор е Санджай Рауал за филма „3100: Бягане и себенадминаване“ /САЩ/ - режисьорът Санджай Рауал е успял със средствата на киното да надникне в душите на героите във филма и да освети езотеричните и духовни измерения на превъзмогването на зададените ни човешки лимити.
Наградата за най-добър сценарий получи Онур Яъз за филма „Топрак“ /Франция, Турция/ - проста, докосваща история, разказана майсторски.
Най-добър филм в категорията Филми на Червения кръст и Червения полумесец стана филмът „Женският център на червения полумесец“ /Турция, реж. Бикет Илхан/ - интересна история и убедителна режисура.
Специалната награда на председателя на Българския Червен кръст в същата категория спечели филмът “Равенство“ /продукция на Румънския Червен кръст/, успял да пресъздаде по достъпен и открит начин темата за децата и младежите в неравностойно положение.
Най-добър филм в категорията Здравни филми е „Лицата на Лафора“ /Босна и Херцеговина, реж. Денис Боич/ - журито се прекланя пред невероятната сила на човешкия дух на героите във филма, както и на екипа, който го е създал, и ни напомня, че нищо не е невъзможно.
Специална награда в същата категория на ректора на Медицински университет – Варна - на филма „Смърт с достойнство“ /Холандия, реж. Йесе ван Фенрой/ - филм с трудна социална мисия, но и много интимен разказ за приятелството и за необходимостта да позволим на някого да си отиде от нас.
Наградата за най-добър пълнометражен филм в категория Документални филми получи филмът „Невидимият меч“ /Италия, реж. Масимилиано Кокоза/ - един приятелски, открит и коректен опит за вникване в света на незрящите чрез сънищата им; филм, който очарова с чувството за хумор и симпатична усмивка.
Наградата за най-добър късометражен филм в категория Документални филми – на филма „Животът започва на 90“ /Кипър, реж. Беджай Браун/ - единодушно и с особено удоволствие журито присъжда тази награда заради лекия и същевременно убедителен начин, по който филмът ни дава надежда, че животът е прекрасен и на 95 години. Специална награда в същата категория - на филма „4 билета никога вече“ /Бразилия, реж. Лейде Жакоб/ - авторите Лейде и Марсело Жакоб впечатлиха с решимостта си да се борят докрай за правото на всеки човек да изживее живота си пълноценно до последния си миг.
Наградата за най-добър пълнометражен филм в категория Игрални филми – на филма „Граница на дъжда“ /Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Великобритания, Швеция, реж. Никола Мийович и Властимир Судар/ - топъл и човешки филм, който деликатно ни напомня, че границите са само на картата, но не могат да разделят хората, когато ги свързва обич. Най-добър късометражен филм в същата категория е филмът „Салам“ /САЩ, Великобритания, реж. Клер Фаулър/ - журито бе впечатлено от изящния кинематографичен език и зрелостта, с която е поднесена темата за невъзможното щастие на мигрантите.
Специалната награда в категория Игрални филми на кмета на Община Варна – на филма „Концерт за кларинет и оркестър“ /България, реж. Максим Петров/ - без да има държавно финансиране, този независим филм впечатлява със своя професионализъм и въздействие.
Извън регламента на фестивала, журито присъди Специален диплом на доброволците от Българския младежки червен кръст – Варна, за ентусиазма им да заснемат сами филма „Вдъхнвение“ и за вдъхновението им да помагат безрезервно и отговорно навсякъде, където са необходими на фестивала - без тях организацията и чарът на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми нямаше да са същите.
Фестивалът беше под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и е дело на Българския Червен кръст и на Медицинския университет - Варна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар