Translate

понеделник, 3 юни 2019 г.

100 изби ще предлагат вино на преференциални цени на осмото издание на Балкански международен винен конкурс и фестивал 2019


Три наситени с емоции дни, в които близо 1000 вина от 100 изби ще бъдат предложени за дегустиране от софиянци и гостите на столицата ни. Луксозните шатри на събитието ще бъдат разположени на откритото пространство пред Националния дворец на културата /НДК/ между 7 и 9 юни 2019 г. Балканският винен фестивал се провежда под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова.
Участие в него ще вземат винопроизводители от държави на територията на Балканския полуостров, Централна и Източна Европа, Черноморския регион, както и винарски изби от други региони, съобщиха от THE BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION & FESTIVAL /BIWC/. Международно жури с председател Константинос Лазаракис, първият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, ще оценява участниците.
Програмата на събитието предвижда да се проведат много дегустации на вина, храни и забавления за малки и големи, рисуване с вино и специални кътове, както за деца така и за домашните любимци.
Сред участниците в изложението са най-добрите 100 изби от 13 държави, сред които България, Гърция, Румъния, Турция, Хърватска, Словения, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Грузия. Техните вина ще могат да бъдат дегустирани от всеки посетител, закупил билет /цената за 1ден е 12лв, а за 3 дни – 20лв/. А тези, които не искат да пропуснат шанса да повторят удоволствието и в домашна обстановка или пък желаят да направят уникален подарък на свой близък човек, могат да закупят вина на преференциални цени.
В специален магазин ще се продават фланелки, шапки и торби, в които всеки може да отнесе покупката в дома си. За първи път в инициативата се включва и Sofia Restaurant Week, който ще се погрижи вкусовете на деликатесните вина да бъдат придружени от великолепна храна. На разположение на гостите на фестивала ще бъдат редица ресторанти, които ще предлагат тематична кухня – гръцка, турска, сръбска, тайландска, българска, италианска, френска и др.
За атмосферата на събитието ще допринесе и подборът на музикални изпълнители. Част от тях са Виво Монтана, Мерудия, Ангел Заберски. Разбира се, организаторите са подготвили и много изненади, които ще бъдат разкрити по време на дългия фестивален уикенд.
На събитието ще се проведе и конкурс Мис и Мистър “Балканско вино”, които ще бъдат избрани в социалните мрежи.
В дните на фестивала ще се проведат и специални майсторски класове, където участниците ще могат да се запознаят с различни видове гръцки и турски вина, български розета, напитки от сорта „Тамянка“ придружени със съответните местни мезета.
45% от произвежданите вина у нас се изнасят зад граница. За м. г. експортът възлиза на 64 млн. л. Все още водещи като обем са Русия и Полша. Посоката на износа обаче вече се променя към Китай, Япония и САЩ. И това е благодарение на програмата за реализация на виното в трети страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар