Translate

сряда, 15 май 2019 г.

Респонса Превент - част глобалния проект Vision Zero


Посланици на международната кампания са личности от света на политиката, науката и спорта, които се занимават с безопасност, здраве и благополучие

Преди дни българската компания Респонса Превент  бе официално обявена за част от международната кампания Vision Zero.Това е трансформационен подход към превенцията, който интегрира трите измерения на безопасността, здравето и благосъстоянието на всички нива на работа.
Vision Zero подканва компаниите и организациите, участващи в проекта, да се стремят към свят на работа без злополуки и болести. Първоначално въведена в Швеция през 90-те години, тя се оказа успешна в цяла Европа и сега набира скорост и в големите американски градове. На 15 януари 2014 г. кметът на Ню Йорк Бласио обявява пускането на Vision Zero в Ню Йорк.
Трудовите злополуки и професионалните заболявания не са нито предварително определени, нито са неизбежни – за тях винаги има причини. Чрез изграждането на силна култура на превенция тези причини могат да бъдат премахнати и да бъдат предотвратени трудови злополуки, вреди и професионални заболявания. Безопасните и здравословни условия на труд не са само правно и морално задължение - те също се изплащат икономически. Международните изследвания за възвръщаемостта на инвестициите в превенцията доказват, че вложенията в безопасността и здравето генерират печалба. Здравите условия на труд допринасят за здравословния бизнес.
Лидер в сферата на здравето и безопасността в България, Респонса Превент се включват без колебание в международната кампания. Според управителя и  Нейко Нейков:
-Това е световна кампания, която смятам, че трябва да бъде подкрепена от максимално много хора и организации. Здравето и безопасността трябва да са двигател във всеки процес, дейност, организация или човек. Постоянно казваме как хората са най-важният ресурс. С участието си в кампанията ние подкрепяме това твърдение.
Концепцията за Vision Zero на ISSA - организацията, която е създала кампанията - е гъвкава и може да бъде приспособена към специфичните приоритети за безопасност, здраве или благосъстояние за превенция във всеки даден контекст. Благодарение на тази гъвкавост Vision Zero е от полза за всяко работно място, предприятие или индустрия във всички региони на света, и именно заради това Респонса Превент вече е част от този глобален проект.
ISSA е разработила редица ресурси за подкрепа на кампанията Vision Zero Campaign и са установили седем златни правила, а именно:
1.            Искате да сте лидер - демонстрирайте ангажимент;
2.            Идентифицирайте опасностите;
3.            Определете цели - разработете полезни програми за служителите;
4.            Гарантиране на безопасна и здравословна система на работа;
5.            Осигуряване на безопасност и здраве при машини, оборудване и работни места;
6.            Подобряване на квалификацията - развиване на компетентността на служителите;
7.            Инвестирайте в хората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар