Translate

вторник, 14 май 2019 г.

FLUCA: Изкуство в контейнера


Най-дългата мулти жанрова арт програма у нас на единствената мобилна платформа за съвременно изкуство в България - FLUCA - започва на 16 май в Пловдив, ще продължи 6 месеца и ще покаже над 50 събития в Пловдив, София и Виена като акцент в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Какво е FLUCA? Транспортен контейнер, превърнат в сцена за съвременно изкуство от България, Австрия и цял свят. Австрийски Културен Павилион. Арт инсталация. Всичко това, събрано в сребриста кутия, която за четвърта поредна година представя най-новото от изкуството: изложби и прожекции, архитектура и дизайн, музика и пърформанси, някои от които - създадени специално за сцената на FLUCA.
Сезон 2019 на FLUCA е своеобразна кулминация в историята на Австрийския Културен Павилион и основен акцент в рамките на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Контейнерът отново ще бъде позициониран на ул. Отец Паисий в Пловдив, а директор на FLUCA и тази година е Борис Костадинов, български изкуствовед и куратор с международна практика, който живее и работи във Виена и Берлин.
Артистичната програма на FLUCA 2019 ще бъде открита официално на 16 май със самостоятелна изложба на австрийския артист Оливие Хьолцл, известен като LIVIL (livil.at). Живял и работил в Полша, САЩ, Сенегал и Индия, LIVIL има зад гърба си над 60 групови и самостоятелни изложби. Във FLUCA той ще представи своята работа в ромския квартал Столипиново, а ден след откриването на изложбата, LIVIL ще селектира и пуска музика за публиката на Австрийския Културен Павилион.
През май (29.05.) във FLUCA ще бъде представен и Българският павилион на Биеналето във Венеция от неговата кураторка Вера Млечевска. Тя ще говори за своя проект, включващ произведения на артистите Рада Букова и Лазар Лютаков. Няколко дни преди това (24.05.) ще видим и “Пловдив Fantasy Пътеводител” - комикс пътеводител на Пловдив, подкрепен от Фондация Пловдив 2019.
Освен артистични проекти, на сцената на FLUCA през май, но и до края на сезон 2019, ще има и разнообразна парти програма, която започна с подгряващо парти на 3-ти май (петък) от Nordic Soundscapes.
През юни българският артист Антон Стоянов, базиран в Берлин, ще създаде на сцената на FLUCA инсталация, вдъхновена от най-новото берлинско арт-списание. Той ще представи творбата лично със съпътстващ пърформансСъщо през юни за публиката на FLUCA ще бъде представена и видео-програма на Бианка Педрина и Василена Ганковска от Виена. Акценти в програмата на FLUCA през юли ще бъдат специален музикален - пърформанс на виенския саунд артист Лена Ка и среща на независимите арт-инициативи в Пловдив. Съвместно с Отдел култура на правителството на австрийската провинция Стирия, ще бъде осъществена и двумесечна резиденция, която през септември и октомври ще доведе в Пловдив младата фотографка Анаис Хорн. В края на резиденцията си тя ще направи отворена за публиката презентация на проекта, развит по време на резиденцията.
По време на целия сезон специално за публиката на Австрийския Културен Павилион ще бъдат организирани и партита с участието на популярни диджеи от пловдивската и софийската парти-сцена.
За сезон 2019 FLUCA обявява и отворена покана, насочена към независимите артистични
инициативи, като ще приема предложения за артистични намеси, презентации, инсталации, прожекции, които да бъдат представени на сцената на павилиона. Поканата ще бъде съпътствана от Среща на независимите арт инициативи в Пловдив през юли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар