Translate

понеделник, 13 май 2019 г.

Нова Агенция за публичните предприятия и инвестициите ще продава обособени части от държавните лечебни заведения


Проектът на Закон за публичните предприятия, публикуван за обществено обсъждане от правителството, предвижда решенията за приватизация на обособени части от лечебни заведения и имоти – частна държавна собственост с данъчна оценка над 10 000 лв. да се вземат от новата Агенцията за публичните предприятия и инвестициите, която ще обединява Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенция за инвестиции.
В проекта е предвидено премахване на списъка със забранени за продажба търговски дружества с повече от 50% държавно участие и те ще се приватизират след приемане на решение от НС. Обособените части от дружества с преобладаващо държавно участие пък ще бъдат продавани след решение на МС.
Предвидена е още възможността обособени части от имуществото на дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала да се продават чрез електронната платформа на новата Агенция. Това позволява на приватизиращия орган да прецени в кои случаи, при продажба на обособени части, да се ползва платформата с оглед необходимостта за определени сделки в тръжните договори да залегнат допълнителни задължения за купувача.
Пълният текст на законопроекта - тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар