Translate

понеделник, 13 май 2019 г.

СЗО публикува препоръки за прилагането на цифрови здравни технологии


Новите препоръки са за 10 начина, по които страните могат да използват цифрови здравни технологии, достъпни чрез мобилни телефони, таблети и компютри, за да подобрят здравето на хората и основните услуги в здравната система.
Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аханом Гхебресиус подчертава, че оползотворяването на силата на цифровите технологии е от съществено значение за постигането на универсално здравно покритие и те не са самоцел, а жизненоважни инструменти за насърчаване на здравето, за опазване на света и за обслужване на уязвимите групи.
През последните две години СЗО систематично търси доказателства за ефективността на цифровите технологии и се консултира с експерти от цял свят, за да изготви препоръки за някои ключови начини, по които такива инструменти могат да бъдат използвани за максимално въздействие върху здравните системи и здравето на хората.
Една дигитална намеса, която вече има положителен ефект в някои области, е изпращането на напомняния на бременни жени да посещават прегледите за пренатална грижа и впоследствие да се водят децата за ваксинация. Други прегледани цифрови подходи включват инструменти за подпомагане на вземането на решения, които да направляват здравните работници при предоставянето на грижи, и дават възможност на хората и здравните работници да комуникират и да се консултират по здравни въпроси от различни места.
СЗО дава препоръки за телемедицината, която позволява на хората, живеещи в отдалечени райони, да получават здравни услуги, като използват мобилни телефони, уеб портали или други цифрови инструменти. Изтъква се, че това е ценно допълнение към личните взаимодействия, но не може да ги замени изцяло, но е необходимо консултациите да се провеждат от квалифицирани здравни работници и да се запазва поверителността на здравната информация за хората.
Насоките показват, че здравните системи трябва да отговорят на повишената видимост и достъпност на информацията. А хората трябва да бъдат уверени, че техните собствени данни не са изложени на риск. 
Ако цифровите технологии трябва да бъдат поддържани и интегрирани в здравните системи, то те трябва да могат да демонстрират дългосрочни подобрения, в сравнение с традиционните начини за предоставяне на здравни услуги, подчертава д-р Сумия Сваминатан от СЗО.


Няма коментари:

Публикуване на коментар