Translate

четвъртък, 30 май 2019 г.

Млади участници от програмата "Футбол за приятелство" се срещат за първи път на Международния лагер на приятелството в Мадрид


Младите участници от финалните събития на Седмия сезон на Международната детска социална програма на Газпром "Футбол за приятелство" се запознават на Международния лагер за приятелство в Мадрид на 29 и 30 май и се обучават по програма с хуманитарни и спортни занимания.

По време на уроците в училището на деветте ценности, младите участници създават съвместни проекти, посветени на ценностите на "Футбол за приятелство". Те посещават лекции и семинари от известни спортисти, журналисти и експерти в редица области. Участниците ще имат възможността да се срещнат и с известния британски художник Бил Аспрей, който ще сподели знанията си с децата. Бил е илюстратор на известната серия комикси "Любовта е ..." и на талисманите на "Футбол за приятелство": кучето Фреди и котката Фрида. Той ще помогне на младите участници в програмата да овладеят основите на илюстрирането.
"Участвам в събитията на програмата от няколко години и всяка година прекрасната атмосфера на Международния лагер за приятелство ме изумява. Тук винаги виждам децата да отварят сърцето си един към друг с голяма радост. Когато виждам младите участници в програмата да се развиват и да учат заедно, започвам да вярвам в едно щастливо и спокойно бъдеще, пълно с невероятна креативност и новости”, казва Бил Аспрей.
Младите играчи тренират за Световното първенство по "Футбол за приятелство" 2019 в лагера. Четири българчета са сред участниците от финалните събития на седмия сезон на програмата „Футбол за приятелство“ – младите надежди на ПФК Лудогорец - Симеон Шишков /защитник/, Райан Иванов /полузащитник/ и Теодор Обретенов /вратар/, както и Анна Шишкова /млад журналист/. Съставът на смесените международни отбори на приятелството бе определен чрез жребий.
Признати професионалисти от футболния свят и участници от предходните сезони на програмата, които вече са започнали успешната си кариера, ще проведат обучение за младите играчи. Лука Маркович, футболист от Академията на ФК Ювентус, участник във втория сезон на "Футбол за приятелство", заедно с Гоча Гогричиани, футболист от юношеския отбор на ФК Ростов, участник в първия сезон, ще споделят опита си с младите участници.
"Откакто разбрах, че ще играя на Световното първенство на "Футбол за приятелство", нямах търпение да се срещна с моите съотборници. Ще бъде интересно да се опозная с децата от другите страни и се надявам всички да обичат футбола толкова, колкото и аз. Имаме само два дни, за да се опознаем, да нагласим стила си, за да се сработим помежду си, и да станем истински отбор. Нямам съмнение, че обучението в Международния лагер за приятелство ще ми помогне да усъвършенствам техниката си и уменията си за работа в екип", сподели Франческо Каприо, 12-годишен млад футболист от Италия.
Спортни журналисти от водещи световни медии, сред които и Александър Димитров, редактор „Европейски футбол в Sportal.bg, провеждат семинари за младите журналисти, които работят в Международния детски пресцентър на "Футбол за приятелство". Този сезон младите журналисти работят с професионалисти и правят първите си материали за програмата под тяхно ръководство. Международният детски пресцентър работи в четири основни направления: Младите журналисти създават новини, фото и видео съдържание, както и публикации за блогове и социални медии.
Финалните събития от програмата "Футбол за приятелство" се провеждат в Мадрид от 28 май до 2 юни. Международният форум на "Футбол за приятелство" и Световното първенство на "Футбол за приятелство" се превръщат в централни събития, които се провеждат в самото сърце на Мадрид на площад Плаза Майор. На 1 юни участниците в програмата ще посетят финала на Шампионската лига 2019 на стадион Уанда Метрополитано в Мадрид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар