Translate

неделя, 5 май 2019 г.

Авангардната фетална диагностика и хирургия и ранните резултати от скрининга за прееклампсия и преждевременно раждане


Форумът събира лекари от всички специалности с отношение към здравето на плода и майката в Боровец от 10 до 12 май тази година

Д-р Мария Янкова
Авангардните постижения в областта на Майчино-феталната медицина ще дискутират чуждестранни и наши лекари от всички специалности с отношение към здравето на плода и майката на Четвъртия международен конгрес по Майчино-фетална медицина. Форумът е тридневен и ще се проведе от 10 до 12 май в хотел Рила, Боровец. Очаква се събитието да събере на едно място над 350 специалисти от всички области на медицината, ангажирани с майчиното и детското здраве, а именно: Акушерство и Гинекология, Фетална медицина, Неонатология, Хирургия, Генетика, Детска кардиология, Детска кардиохирургия, Ендокринология, Образна диагностика, Клинична лаборатория и др.
Събитието се организира от Асоциацията по Майчино-фетална медицина, на което българските и чуждестранните специалисти ще обменят опит при установяване, проследяване и терапия на усложнена бременност, както и по отношение на мултидисциплинарния подход при профилактика на усложненията през интраутробния и ранния неонатален период. Организационният комитет на Четвъртия международен конгрес по Майчино-фетална медицина се оглавява от д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и д-р Петя Чавеева като той е одобрен и подкрепен от най-престижната школа в сферата - Fetal Medicine Foundation, London.
Акценти на форума ще бъдат навременнато високоспециализирана диагностика и проследяването на бременността, последните данни от феталната хирургия, резултатите от направените в последните години скрининги за прееклампсия и преждевременно раждане.
Д-р Мария Янкова, председател на Асоциацията по Майчино-фетална медицина, във връзка с предстоящото събитие съобщава:
-Ще бъдат представени данни от 1-ви триместър скрининг през последните 10 години на национално ниво. За този период бе постигнато много по-широко обхващане на бременните жени и с 50% нарастна броят на разпознатите навременно бременности с хромозомни и генетични дефекти. Ще бъде отчетен и приносът на въвеждането на Хорионбиопсията (CVS) в рутинната употреба, което драстично снижава неблагоприятните усложнения при неблагополучна бременност. Ще се обсъжда и къде е мястото на страната ни в постигането на оптималното здраве за майката и плода до и след раждането, както и в детската възраст.
Програмата ще покрие още теми като хипертония и диабет по време на бременност, новости в генетичните изследвания, лечението на вродени дефекти вътреутробно и след раждането, съвременните терапевтични подходи в неонатологията, педиатричните и хирургичните специалности. 
Ръководителят на Центъра по Фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон проф. Кипрос Николаидес, чиито ученици сме, ще бъде акцент на конгреса. Сред изтъкнатите лектори са още началникът на Клиниката по детска кардиохирургия на Университета в Хайделберг проф. Цветомир Луканов, проф. Ранджит Аколекар от Британския King’s College Hospital, д-р Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид, д-р Уолтър Пласения, Проф. Макридимас и други.
Българският опит и необходимостта от високоспециализирано изследване и консултация на бременността с крайна цел - съхраняване на качеството на живот на майката и детето, ще бъдат дискутирани от доц. Василев, доц. Шивачев, доц.Бусарски, доц. Димова, проф. Савов,
д-р Масларска, д-р Р.Георгиева , д-р Велковски, д-р Чилингирова, доц. Хаджидеков, д-р Богданова, д-р Атанасова. Ще бъде презентиран опита на големите клиники от д-р Велев, д-р Панова, доц. Ковачев, д-р Стоилов.
Младите колеги - д-р Джонгова, д-р Арабаджиева, д-р Галева, д-р Константиниду, д-р Калев и др., които са ежедневно около нас са също важна част от форума.
Преди научната част на събитието ще се проведе безплатен курс по специализирана пренатална диагностика “Hands on techniques”. Предвиден е и конкурс за студенти и специализанти за най-интерсен клиничен случай в Майчино-феталната медицина. Наградата за отличените ще бъде участие в 18-ия Световен конгрес по Фетална Медицина, 25-29 юни, 2019 г., Аликанте, Испания.
Конгресът е насочен освен към акушер-гинеколози, неонатолози, детски кардиолози, детски кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици, така и към специализиращи лекари, професионалисти по здравни грижи и студенти, които имат за цел да развиват кариерата си в посока майчино-фетална медицина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар