Translate

вторник, 14 май 2019 г.

Обещаваща премиера на „Котка върху горещ ламаринен покрив” в „Нов театър – НДК“


Бойко Илиев чества 30 години от създаването на първия частен театър в България – „Диалог“

Режисьорът Бойко Илиев, директор на „Нов театър–НДК“ и актрисата Йоана Буковска-Давидова представиха най-новия спектакъл в програмата на театъра – „Котка върху горещ ламаринен покрив” по едноименната пиеса от американския драматург Тенеси Уилямс. Премиерата в София на сцената на „Нов театър – НДК“ е предвидена за 16 май 2019 г.
По време на пресконференция с водещ проф. Любомир Стойков стана ясно, че на 29 май със спектакъла „Антихрист“ ще бъдат чествани 30 години от създаването на първия частен театър – „Диалог“.
Неговият основател Бойко Илиев сподели значими моменти и трудности, свързани с развитието и трансформациите на частния театър в България. Той отбеляза също, че „Нов театър – НДК“ е идейно продължение на неговите търсения през годините. Провокиран от изказването на режисьора Бойко Илиев, проф. Любомир Стойков сподели, че според него: „Бойко Илиев няма нищо общо с фалшивите критици, а е представител на истинските дисиденти, които не остават на нивото на механичното отхвърляне и разрушаване, а създават и надграждат нови, интересни и значими проекти, и продукти в изкуството, бизнеса, икономиката и социума.“
Спектакълът „Котка върху горещ ламаринен покрив” е създаден съвместно с Ямболския театър „Невена Коканова“. Постановката е дело на режисьора Бойко Илиев, който сподели, че: „Интерпретацията на пиесата е концентрирана около битката на главната героиня Меги (Маргарет), която се бори на живот и смърт за любов – за човешка любов“. Знаковата роля е поверена на Йоана Буковска-Давидова, която сподели, че „Меги – котката е мечтана роля за всяка актриса, а Тенеси Уилямс е училище по театър, учебник по драматургия и емоционална зрялост. Това е школа, която след като преминеш като актьор, излизаш променен и като човек. Меги е от онези образи, които като ти се случат, животът ти става по-богат.“ Йоана Буковска-Давидова сподели също и философията на своята героиня Меги, изразена с думите, че: „Дори, когато всички илюзии за живота изчезнат, той трябва да продължава.“
В актуалната постановка на емблематичната пиеса „Котка върху горещ ламаринен покрив” Йоана Буковска-Давидова си партнира с актьорите Янина Кашева, Радослав Владимиров, Михаил Лазаров, Мария Панайотова и Анатолий Ставрев. Въздействието на спектакъла е подсилено с умело разработените от Жанета Иванова сценография и костюми. Всички те заедно пресъздават изострените до крайност, но прикрити с лицемерие и лъжи отношения в семейството на най-богатия плантатор на Юга. Дали богатството и алчността са в основата на тази разруха, или липсата на искреност, внимание и любов, ще стане ясно, когато всички се съберат на неговия последен рожден ден.
Пиесата на Тенеси Уилямс
„Котка върху горещ ламаринен покрив” има три екранни версии,награда „Пулицър“ за драматургия и множество респектиращи рецензии на критиката, в продължение на седем десетилетия печели признание от публиката на всички сцени по света, включително и в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар