Translate

петък, 24 май 2019 г.

Д-р Ана Пейкова от клиника Дерма ЕЛИТ: Мезотерапията е най-ефикасният метод за въвеждане на хиалуронова киселина в сухата кожа


Д-р Ана Пейкова
Хидратацията е задържане на водата в епидермиса. Хората си мислят, че като пият много течности и кожата им ще бъде красива и хидратирана. Всъщност, организмът поема толкова вода, колкото е необходима за неговото съществуване, но хиалуроновата киселина е тази, която задържа водата в кожата. Тя се съдържа в околоклетъчното пространство.
Когато тялото започва да старее /и кожата заедно с него/, количеството на хиалуроновата киселина се изчерпва и тогава настъпват процеси на дехидратация за целия организъм.
Има кожи, които поради липса на колаген и хиалуронова киселина на задържат водата и тя се изпарява по-бързо. Тогава се поучават т.нар. сухи екземи, кожата започва да се лющи, да се възпалява и са на лице чисто субективни симптоми като опъване,  дразнене, неприятни усещания. И в тези моменти, освен че трябва до поемаме повече вода, е необходимо да използваме и козметика, която да задържа водата в кожата.  Но тя невинаги се усвоява на 100 процента от деколтето, лицето и шията. Тогава идва ред на най-ефикасния метод за хидратация -  въвеждане на хиалуронова киселина по инжекционен начин. Тази процедура се нарича мезотерапия. Съвременните мезотерапии, освен основната съставка, съдържат и други – глицерол, манитол, които да задържат достатъчно дълго хиалуроновата киселина.
Има и т.нар. хидробустери, които освен хиалуронова киселина в чист вид  -  неомрежена, която се разгражда по-бързо, добавят и омрежена, за да може да се задържи ефекта й по-дълго. Т.е инжектирайки малки количества по цялото лице, шия и деколте ние привличаме водата от кожата и тя става по-сияйна, по-бляскава, по-еластична и хидратирана. Освен това самите убождания я активират да произвежда и нисък процент собствен колаген, който допълнително усилва еластичността на кожата.
 Хидратиращите процедури /между 3 и 4 за един курс/ е добре да се правят в комплект през 28-30 дни.
Между тях могат да се прилагат хидратиращи терапии, но не е препоръчително да се излагате на слънце, да ходите на море, на СПА, да си правите различни апаратни процедури. За постигане на оптимална хидратация е хубаво усилията на дерматолога да се комбинират с продукти за домашна употреба.
Хората си мислят, че хидратиращите кремове са достатъчни, за да имат сияйна и еластична кожа. Това  е заблуда и е възможно само при млад организъм, когато липсва процес на стареене. Но при липса на еластични влакна, при хормонални промени, е необходима консултация с дерматолог за една дългосрочна програма за съхраняване на младостта и хидратацията на кожата.
А след като са направени 4 процедури през 28 дни, при нормална кожа могат да се повторят
след шест месеца. Но ако тя е суха или има заболяване, което води до дехидратация, е необходимо да се правят поддържащи терапии.
Важно е да се подчертае, че мезотерапиите с хиалуронова киселина влияят върху фините бръчки и линии.  И е необходимо да се обърне внимание не само на шията, деколтето и лицето, а и на горната част на ръцете, която е податлива на стареене и по нея най-много си личи възрастта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар