Translate

понеделник, 13 май 2019 г.

Млади лекари със специалност ОМ, не могат да си намерят работа в своя район


Срокът за придобиване на специалност „Обща медицина“ не трябва да се удължава безкрайно

БЛС е против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „Обща медицина”. Позицията е в отговор решението на МЗ да предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалността от ОПЛ.
„БЛС не подкрепя лошите практики, колеги, незачислени и без специалност да продължават да работят като титуляри на практики. Поради прекомерната заетост на изпитните комисии обаче, бихме подкрепили колегите, завършили курса за специализация тази година, на които им предстои явяване на изпитна сесия през м. май и м. декември 2019 год. БЛС настоява техните практики да не бъдат заличавани и да им се даде възможност да се явят на изпит“, се казва в позицията.
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, подчерта, че има голямо значение има дали ОПЛ е в края на специализацията си или в нейното начало, което означава, че пред угрозата да загуби практиката си, е решил да започне буквално в последната минута да специализира.
По думите му три години са твърде много време, за работеща самостоятелна практика без придобита специалност.
„Ние сме съгласни, че на тези, които имат да взимат изпити или имат един-два модула, които могат да приключат в рамките на тази година, не трябва да се закриват практиките. Но не сме съгласни да има възможност това да се удължава до безкрай. Колеги ни информират, че млади лекари, които са взели специалност „Обща медицина“, не могат да си намерят работа в своя район, защото няма освободени практики, а същевременно тези практики са на лекари без специалност, заяви д-р Маджаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар