Translate

понеделник, 13 май 2019 г.

Да преодолеем отричането на проблема рак на кожата


Европейската кампания Евромеланома 2019 в България ще се проведе на 15 май 2019 г. в 42 български града. Организатори на проявата са Българското Дерматологично Дружество със съдействието на Лаборатории Avene за 14-ти пореден път. Мотото е - „Да преодолеем отричането: ракът на кожата може да бъде лечим“. Целта е да се повиши информираността на обществото /изостри вниманието към всяко съмнително образование на кожата/ по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата /най-честото злокачествено заболяване в човешкия организъм/, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема. А фокуса да се подчертае ролята на отричането.
Над 250 лекари – дерматолози в страната се очаква да участват в инициативата с безплатни консултативни прегледи за рак на кожата, а прегледаните пациенти да надхвърлят 1200 души.
132 000 кожни меланоми и около 3 милиона случаи на други злокачествени заболявания на кожата са диагностицирани ежегодно в световен мащаб. Около 30 000 смъртни случаи от меланом биха могли да бъдат предотвратени, ако пациентът е потърсил лечение навреме.
Статистиката сочи, че 88% от българите знаят, че излагането на слънце /вкл. и солриумите/ увеличава риска от рак на кожата, 24% ползват слънцезащитна козметика само, когато са на море, едва 18% ползват постоянно лосиони, кремове.
87% признават, че използват винаги/често слънцезащита за своите деца.
Половината от пациентите отлагат търсенето на лечение от три до шест месеца след като бъдат диагностицирани, което увеличава риска с 41%. А 1/3 не посещават повторните прегледи.
Резултатите от проведените до момента 13 национални кампании за превенция на рака на кожата с над 25 000 прегледани пациенти в страната показват, че здравната култура на българските граждани по отношение на този проблем се повишава, готовността им за провеждане на профилактични прегледи нараства и те все повече обръщат внимание на своите асиметрични с много цветове – бенки.
Но все още се откриват тежки, напреднали и трудни за лечение форми на кожен рак. Този факт налага нуждата от продължаване на кампанията за активно информиране на гражданите относно важността от навременното и правилно лечение на рака на кожата.
Детската евромеланома присъства ежегодно в рамките на провежданите кампании у нас.
Списъкът на болниците в София и страната, които ще преглеждат може да намерите - https://www.bg-derm.org/?page_id=2107

Няма коментари:

Публикуване на коментар