Translate

понеделник, 13 май 2019 г.

Ученичка от Бургас ще представи България на форум за млади лидери в Израел


За първи път в конкурса на Център „Алеф” участваха и студенти

Стела Николова от гимназия с преподаване на немски език „Гьоте” Бургас получи голямата награда в литературния конкурс на Център „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Тя ще представи България на Международния конгрес за млади лидери в Кфар Аярок – Израел. В престижния едноседмичен световен форум участват номинирани младежи от цял свят, изявени в различни области на обществения живот.
Наградата връчи Румяна Бъчварова– началник на кабинета на министър председателя и бъдещ посланик на България в Израел на изключително емоционална церемония в Културен център „Морско Казино” в Бургас.
Конкурсът се провежда за шеста поредна година и в него вече са участвали около 1000 младежи от над 70 населени места в страната. Тази година „Алеф” за първи път промени жанра и предложи на младежите да смесят историческата реалност със своето въображение и да напишат разказ на тема: „Да обичаш, въпреки….”. Бе разширен и възрастовият обхват. Конкурсът се проведе в две категории – „Ученици” и „Студенти”. Свои творби изпратиха 129 ученици от над 40 градове и села и 16 студенти от 11 университета.  
С трудната задача да отличи най-добрите се зае жури в състав Румен Леонидов - поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и  директор на сайта Бивол.бг и Алберта Алкалай – основател на конкурса и председател на Център „Алеф”.
Журито номинира 20 разказа и „Алеф” по традиция покани техните автори в Бургас на церемонията по награждаване на разноски на организаторите.
Поради големия брой ученически творби журито реши да пренасочи третата награда от категория „Студенти” в категория „Ученици”.
Първа награда в категория „Студенти” – 400 лв.,  получи Владимир Илиев от Софийския университет. Втората награда от 300 лв. бе присъдена на Ива Гаджева от университета в Берн.
В категория „Ученици” бяха връчени една втора награда от 300 лв. и две трети награди от по 200 лв. Второто място бе присъдено на Маринела Гетова от Пловдив. На трето място се класираха Косара Колева от с.Хайредин и Михаела Захариева от Сливен.
Всички номинирани получиха поощрителни награди – книги. Пред многобройната публика учениците се събраха на своеобразен „Урок по човечност”, за да прочетат част от своите послания за любов и хуманизъм и да споделят вдъхновението, което ги е накарало да участват в конкурса. В ролята на учителя влезе Луиза Славкова, изпълнителен директор на фондация „Софийска платформа”. В часа по човечност се включи и публиката, която трябваше да даде своя вот и да избере своя фаворит. Наградата на публиката – таблет, спечели Мария Мерджанова от математическата гимназия в Бургас.
Особено настроение в церемонията по награждаването внесоха актьорите от театър „Талантино” Боряна Стамболиева и Петър Хубеков, които в ролите на Естер и Павел изиграха етюд, илюстриращ любовта между българин и еврейка по времето на Холокоста, и младата певица Мария Бакърджиева от хорова школа „Милка Стоева”.
Естествен фон на церемонията бе изложбата „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи”, предоставена специално за събитието от Централния държавен архив. Изложбата ще бъде на разположение на гражданите и гостите на Бургас до 17 май.
Ден след церемонията по награждаването лауреатите на 6-ия литературен конкурс посетиха
градът на ЮНЕСКО – Несебър. Всяка година на финала на конкурса „Алеф” организира за младите си гости различни забавления. През тази година те се запознаха с възникването и историята на един от най-старите градове в Европа.

Спомоществователи на инициативата бяха: Община Бургас, НССЕИВ, ГЕРБ-Бургас, Държавна агенция „Архиви”, БМФ „Порт Бургас”, СК ООД, Булгариен директ райзен ЕООД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар