Translate

сряда, 15 май 2019 г.

СТУДЕНАТА ВОЙНА“ - едно от най-добрите български документални заглавия, с официална премиера!


"СТУДЕНАТА ВОЙНА“ е последният филм започнат по идея и сценарий приживе от Иван Георгиев-Гец!

Тази вечер в кино „Одеон“ ще се състои официалната премиера на документалния български филм „Студената война“ на режисьора Радослав Илиев.
„СТУДЕНАТА ВОЙНА“ е документален разказ за 40-годишната борба за надмощие между Западния свят и Социалистическия лагер. Това е последният филм започнат по идея и сценарий приживе от Иван Георгиев-Гец. Режисьорът Радослав Илиев продължава амбициозния проект заедно с Ивайло Пенчев и след шест месеца проучвания и усилена работа лентата е реализирана. Първата й среща с публиката е на 23-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златният ритон“ в Пловдив през 2017 година.
Филмът печели интереса на зрителите и на 22-рия София филм фест, където е класиран сред десетте най-добри български документални заглавия за 2018 година.
Документалното изследване се позовава на ценни киноархиви, интервюта с историци и редица документи и фотографии. Чрез множеството документи, архивни кинокадри, фотоси и анализи на процеси в политиката, военното дело и идеологическата борба, се проследяват историята и най-ярките събития на Студената война. Краят на Втората световна война, конференциите на победителите, локалните военни конфликти, надпреварата във въоръжаването, Берлинската стена, шпионите от двете страни, убийствата по границите и свалените пътнически самолети - това са част от събитията, чрез които навлизат в темата създателите на филма. Зрителите ще научат и отговора на въпроса: Каква е българската следа в това време на жестоки драми и на прекършени човешки съдби за милиони обикновени хора от двете страни на Желязната завеса?...
Оператор на „СТУДЕНАТА ВОЙНА“ е Иван Михов. Филмът е продукция на Синемак“, с подкрепата на ИА „Национален Филмов Център“.
Очаквайте българския документален филм „Студената война“ по кината от 31 май 2019 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар