Translate

понеделник, 13 май 2019 г.

Лекари и пациенти заедно учредяват Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори


София бе домакин на I-ва научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания

По инициатива на Българското дружество по ендокринология и Първата в България  онлайн платформа за социално значими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) на 10 и 11 май 2019 г. в София се проведе Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. Важен акцент в съпътстваща програма на събитието бе Първата пациентска конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, организирана от ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза). На нея добри практики представиха едни от най-успешните пациентски организации от Германия, Холандия и други европейски страни.
Двадесет и осем световно признати експерти по заболявания на щитовидната и паращитовидната жлеза споделиха опита си пред над 300  ендокринолози от България и Европа. Представени бяха най-новите научни разработки в областта на патологията на щитовидната жлеза и на калциево-фосфорната обмяна. Обсъждаха се профилактични, диагностични и лечебни методи за тази група заболявания.
Една от най-важните задачи на конференцията бе учредяването на Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори (Southern European Club of Endocrine Tumors – SECET). Мисията му е да подобри качеството на живот на пациентите с ендокринни тумори чрез мултидисциплинарен подход в диагностиката, лечението, рехабилитацията и социалната интеграция. За първата среща на SECET в София дойдоха изявени специалисти от Австрия, Гърция, Русия, Украйна, Турция, Грузия и Румъния. В подкрепа на инициативата от Сеул (Корея) пристигне и проф. д-р Кюнг Те – генерален секретар на Азиатско-тихоокеанската асоциация по тиреоидна хирургия.
Водещата тема на конференцията бе „Диагностиката и лечението на рака на щитовидната жлеза”. Ще се дискутират и автоимунните тиреоидни заболявания, нарушенията в калциево-фосфорната обмяна, проблемите на йодния дефицит, бременост и хипотирeоидизъм, както и подходите в лечението на хиперпаратиреоидизма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар