Translate

четвъртък, 30 май 2019 г.

Панагюрище има над 400 нови пазители на природата


„Екопак България“ и община Панагюрище организираха шоу, на което се учиха да сортират отпадъците и да ги изхвърлят разделно

Повече от 420 деца от Панагюрище събра залата на театъра за образователния куклен спектакъл „Приказка за юначета с празни тумбачета“ на „Театъра на приказката – София“. Празникът бе организиран от „Екопак България“ и община Панагюрище. Приказните герои от парка Хартояд, Пластоядка и Стъклояд разказаха на децата как да разделят отпадъците и кой вид отпадък в кой от цветните контейнери се изхвърля. Приказката обучава децата как отпадъците могат да бъдат рециклирани, за да заживеят нов живот. Всички танцуваха с героите от спектакъла, участваха в състезание по сортиране на отпадъци, а накрая всеки си тръгна с подаръци – книжки за оцветяване и магнити с персонажите от кукления театър.
Рая, 6 г. обеща да научи семейството си кой отпадък в кой цветен контейнер трябва да се изхвърля. А Моника, 5 г. заяви категорично: „За да е чисто, всички трябва да пазим и да хвърляме в цветните контейнери боклуците.“
Представлението е част от пролетното турне на „Театър на приказката – София“ по инициативата на „Екопак България“ „Нахрани ме разделно“. То се провежда в партньорство с общините Ботевград, Своге, Тутракан, Плевен, Правец, Панагюрище, Тетевен, Пещера и Стрелча. В спектакъла на разбираем за децата език се поставя проблемът за отговорността на всеки жител на Земята към опазването на природата. Това е част от мисията на „Екопак България“ – да образова най-малките, за да стигнат посланията и до възрастните. Защото децата са най-добрите посланици на зелената идея и често възпитават полезни навици у възрастните.
Образователната пиеса „Приказки за юначета с пълни тумбачета“ пътува из българските градове пета поредна година. За този период актьорите от „Театър на приказките“ обучиха над 7650 деца на възраст от 4 до 8 години как да събират разделно отпадъци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар