Translate

вторник, 21 май 2019 г.

В световен мащаб над 30% от хората имат слухови проблеми


В столицата се проведе XV-та Международна научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш“.
По време на форума, организиран от училището за деца с увреден слух „Проф. Д-р Дечо Денев“ в София, лекари, логопеди, рехабилитатори, специални педагози и експерти от България, Гърция, Румъния и Сърбия обсъдиха актуални теми и посоки за рехабилитация и интеграция на деца с увреден слух.
Основни акценти в програмата бяха слуховата рехабилитация и в частност рехабилитацията след кохлеарна имплантация /революционен метод за възстановяване на слуха, който празнува 20-годишния си юбилей през тази година/, която в света се смята за рутинна процедура.
Специалистите акцентираха на важността на последващата рехабилитация, която е ключова за адаптирането и интегрирането на пациентите в социална среда. Това е от изключителна важност при децата, които са изцяло зависими от помощта на родителите си във възстановителния процес. Необходимо е да им се обръща внимание с „улавянето“ и интерпретацията на някои основни шумове, да им се пее и известно време да живеят сред по-активна музикална среда.
Румяна Василева, рехабилитатор в училището цитира мисъл на Аристотел, за да припомни колко е важно човек да използва всичките си сетива за пълноценен живот и добави, че с бързите темпове, с които се развива медицината е възможна пълната интеграция на малките пациенти, ако се спазват всички етапи на  слуховата рехабилитация.
От изнесената статистика е видно, че са направени над 700 кохлеарни имплантации в България, което е много малка част от обявените проценти на хора с тежка и пълна глухота. В периода 1999-2019г едва 2 % от нуждаещите си, са получили шанс да чуват отново. Подобна е статистиката и за новородените с проблеми със слуховия апарат, чийто процент се увеличава всяка година. Едва 25 % от тях, след диагностицирането, получават кохлеарни имплантати.
Данните на СЗО показват, че повече от 30% от жителите на земята имат слухови проблеми. Средна до пълна глухота имат 6,4% от хората. Това са 466 мил.души. От тях 9% са деца.
У нас хората със средна до пълна глухота са над 400 хил.души, от тях 40 хил.са деца. Тенденцията е до 2050 година броят на хората със слухови проблеми да нарасне още повече. От 1000 новородени, едно се ражда с пълна глухота. С възрастта броят на хората с тежки слухови проблеми се увеличава, за да достигне до двама от всеки трима души на възраст над 65 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар