Translate

събота, 18 май 2019 г.

19 май – Международния ден на хората страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания

По повод Отбелязване на Световния ден на хроничните възпалителни чревни заболявания в България, „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ и Националната художествена академия организират съвместен проект за живопис на тема „Да направим невидимото видимо“ /„Making the invisible visible”/.
Целта на инициативата е да повиши вниманието на обществото и да информира повече хора за особеностите на болестта на Крон и улцерозния колит – двете основни форми на хроничните възпалителни чревни заболявания /ВЧЗ/. В проекта участват 15 студента от специалностите „Живопис“ и „Стенография“ на НХА, които са избрани след провеждането на вътрешен конкурс във висшето учебно заведение.
Студентите, участващи в изложбата, имат задание да илюстрират предизвикателствата, с които хората живеещи с подобни заболявания се сблъскват в своето ежедневие, невидимите фактори на заболяванията, които афектират както физическото, така и психологическото здраве на пациентите, а също така и емоционалната травма, която се проявява вследствие на заболяванията.
Изложбата ще бъде достъпна за посетители от 20.05 до 31.05.2019 г. в галерия „Дега“, намираща се на адрес София 1407, ул. "Княз Борис I" 96.
След приключването на изложбата, картините ще гостуват и ще бъдат показани в различни гастро-клиники в София и страната, като по този начин се стремим да разпространим посланието на изложбата и окуражим хората страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания в България.
Международният ден на хората страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания се провежда всяка година на 19 май и обединява хората по света в борбата им срещу болестта на Крон и улцерозния колит, известни също като ВЧЗ. Чрез отбелязването на Световният ден на възпалително чревните заболявания, различните пациентски асоциации, включително и „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“, чрез различни кампании, се стремят да повишат информираността на обществото за тези заболявания, да призоват държавните органи и здравните специалисти да предприемат действия в оказването на подкрепа на милионите души по света, които живеят с тези диагнози.
Различните пациентски асоциации на хора страдащи от ВЧЗ, активисти и други поддръжници от цял свят ще участват в глобалната кампания на 19 май, насочена към повишаване на осведомеността за заболяванията, като темата тази година е „Да направим невидимото видимо“. Освен скритите от външен поглед симптоми на заболяванията, кампанията цели да покаже различните аспекти свързани с ВЧЗ, които не са „видими“ за обществеността, като индиректните разходи и психологическият аспект и въздействие върху пациентите, като конкретно се акцентира върху децата страдащи от болест на Крон и улцерозен колит и как подобна диагноза афектира цялото семейство.
Тази година, Световният ден ще бъде отбелязан със събития в повече от 50 държави от 5 континента.
Всички събития могат да бъдат проследени през хаштаговете #makingtheinvisiblevisible и #worldibdday2019.
Възпалителните чревни заболявания:
IBD засягат повече от пет милиона души по света, като в Европа броят на хората живеещи с болестта на Крон и Улцерозен колит (двете най–често срещани проявления на заболяванията) е над 2,2 милиона. В България регистрираните пациенти с болест на Крон са над 500, а с Улцерозен колит над 2000, като разпределението по пол е почти сходно. Макар болестта да може да се прояви във всяка една възраст, обикновено тя засяга младежи и млади хора на възраст между 15 и 40 години. По тази причина тяхната социална значимост е голяма, но проблемът у нас все още остава в периферията на общественото внимание. Двата пола са еднакво засегнати. Заболяването има хронично-рецидивиращ ход с редуване на периоди на активност с различно дълги ремисии.
Приема се, че причините за двете заболявания са комплекс от наследствени фактори и нарушения в имунитета, както и от въздействие на поведенчески фактори – неподходящо хранене, тютюнопушене, а така също и фактори на околната среда.
Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно, защото симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Въпреки това със
съвременните методи на изследване поставянето на точна диагнозата е напълно
възможно още в началото, достатъчно е само хората, които имат съмнение, че са болни, да преодолеят страха си и да се обърнат към специалист. Благодарение на напредъка в медицината през последните години и навлизането на т.нар. биологична терапия, все повече пациенти успяват да постигнат ремисия и могат да водят напълно нормален живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар