Translate

понеделник, 13 май 2019 г.

10% от лекарите в една болница трябва да са на академична длъжност, за да може тя да отговоря на критериите за университетска


Т.е. трябва да са „доценти“ или „професори“ е записано в Наредбата за критериите за определяне на университетски болници, обнародвана в Държавен вестник в началото на месеца.
С Наредбата за университетски ще бъдат определяни само структури, които реално са обвързани с университет и осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина, и/ или фармация, клинично обучение на студенти по „Здравни грижи“ и следдипломно обучение на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, специалисти по здравни грижи.
За да бъде определена за университетска в многопрофилната болница най-малко 20% от студентите, обучаващи се във висшето училище по специалностите от регулираните професии от професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Фармация“ и „Здравни грижи“, трябва през последните две години да са провеждали практическата си подготовка в болницата, а най-малко 10% от лекарските длъжности в структурите на болницата по специалностите да са за лекари-специализанти, разпределени в съответните клиники и/или отделения. Най-малко пет докторанти да провеждат обучението и изследователската си дейност в болницата. Когато болницата е специализирана, докторантите трябва да са най-малко двама.
За да бъдат определени за университетски, в клиниките или отделенията трябва да има най-малко двама лекари, заемащи академична длъжност, като най-малко единият от тях е „доцент“ или „професор“ и задължително трябва да имат поне един специализант и докторант.
В проекта на Наредбата бе предвидено броят на лекарите, заемащи академична длъжност да съставлява 30% от лекарския състав за болница и 60% за  клиника/отделение,  а лицата, заемащи  академичната длъжност „доцент“ или „професор“ трябваше да са най-малко 20% от лицата, заемащи академична длъжност в болница. А през  последните две години минимум 30% от студентите трябва да са провеждали клиничното си обучение в съответната структура.
Пълният текст на Наредбата -  тук. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар