Translate

четвъртък, 11 април 2019 г.

Habanos sommelier за първи път в България - по покана на „Калиман Карибе“


„Да бъдеш Habanos sommelier не е работа, а вдъхновение“ – така представи есенцията и естеството на професията пура сомелиера Данаис Санчез от Куба. Тя е с дългогодишен опит в сферата и е ексклузивно в България по покана на „Калиман Карибе“. В приятелски разговор с медии разказа какво представлява работата й като сомелиер и демонстрира най-подходящи варианти за комбинация на пура и напитка.
„Да си Habanos sommelier е като да имаш съкровишница с информация за сетивата и усещанията“, продължи своя разказ Данаис. Професионалният сомелиер води дегустиращия през неповторимо пътуване, давайки карта към усещанията за всички нюанси. Habanos сомелиерството издига пурата в култ. Дегустацията преминава през три основни третини. По правило без значение от профила и определената марка на пурата, която се дегустира, първата третина на пурата е най-лека. Втората третина е с по-наситен вкус и се счита за най-характерна за пурата, а трета е най-интензивна като усещане. За всяка една от тези третини могат да се препоръчат различни напитки, които да акомпанират по сила и вид. Но като най-обща препоръка се спазва моделът, че силните пури си подхождат със силни напитки.
В Куба се набляга изключително много на професията habanos sommelier като завършване на доброто обслужване и етикет. Към 2019 г. се прoвежда 7-мият по ред специализиран двугодишен курс, който е част от образователната система на Кубинското министерство на туризма. Именно Habanos сомелиерството се счита за най-висшето ниво в сомелиерството като цяло. То предоставя широкоспектърен поглед на сомелиера, като допълва и надгражда познанията за всички видове напитки и възможни комбинации с богатото портфолио на Habanos. Професията учи как да се получи пълна наслада от консумацията на Habanos, включвайки всички стъпки от избора на пура, през ритуалите по разпалване, поднасяне и дегустиране.
В рамките на най-мащабното международно събитие в света на пурите Habanos Festival има отредено място за конкурса Habanosommelier. Международният конкурс за habanos сомeлиери се провежда от 2002 година досега и включва писмени тестове, „дегустации на сляпо“, въпроси и отговори пред жури, както и реални ситуации с клиенти с консултиране за избор на пура и напитка съгласно  опитност, лични предпочитания, време на разположение и други особености.
Ежегодно, по покана на „Калиман Карибе“ в България гостуват мастър торседори от Куба, които демонстрират как се създава кубинската пура. Нейната направа е истинско изкуство на човешките ръце, които с внимание, търпение и майсторство създават пурите. За първи път тази година компанията осигурява ексклузивната възможност на своите клиенти да бъдат консултирани  и от професионален Habanos sommelier, който да покаже тънкостите на дегустирането с удоволствие и по-задълбочено разбиране.
С опита и уменията си Данаис ще подобри и доразвие познанията на консултантите в ритейл мрежата на „Калиман Карибе“ и по-специално в La Casa del Habano и Cohiba Atmosphere Sofia, които са под лиценза на Habanos s.a. Така главната цел българските пура ентсуасисти да бъдат обслужвани и консултирани на международно ниво и с високо качество ще бъде затвърдена.
Cohiba Atmosphere Sofia е неповторима и уникална концепция, която предлага едно екслузивно преживяване в елитна обстановка и най-качествените шедьоври на Habanos. В световен мащаб към 2017 г. откриването на клуба в София е тринадесетото представителство на веригата и трето такова за Европа. Cohiba Atmosphere посреща най-високите международни стандарти в сегмента на concierge услуги, Habanos сомелиерство и селективни дегустации на напитки и пури.

Няма коментари:

Публикуване на коментар