Translate

вторник, 23 април 2019 г.

УМБАЛ “Александровска” има готовност да поеме прегледите с ПЕТ скенер или ЯМР на онкопациенти


От болницата информират, че във връзка с информацията на МЗ за липса на радиофармацевтици за изследване на онкоболни със съмнение за метастази, както и за възможността пациентите да се изпращат на ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). На тел.: 02 9230/561 и 582 може да бъде записан час за провеждане на изследването. За изследване с ЯМР или друго образно изследване, записване на тел: 02/9230 895.
От края на 2018г. в УМБАЛ „Александровска“ функционира последното поколение ПЕТ/КТ PET/CT) апарат с възможност за провеждане на всички видове хибридни ПЕТ/КТ изследвания с безкомпромисно качество. Прегледите с ПЕТ скенер са алтернатива на най-широко разпространеното сцинтиграфско изследване, каквото е костната сцинтиграфия за повечето онкологичноболни пациенти, подлежащи на стадиране и рестадиране.
Изследването с ПЕТ скенер предоставя възможност за получаване на много по-точна диагностика, специално при пациентите с карцином на гърдата и други туморни локализация, тъй като отразява патологичните промени не само в костите, но и в меките тъкани, вкл. бял дроб, черен дроб, лимфни възли. Методът има доказано по-висока чувствителност за откриване на костните метастази от конвенционалната костна сцинтиграфия. При тези пациенти изследването с ПЕТ скенер позволява оценка на ефекта от терапията с получаване на количествена информация за натрупването на радиофармацевтик в засегнатите зони.
От началото на м. май веднъж месечно ще се провежда Ден на отворените врати, по време на който пациентите ще могат да получат отговори на въпроси, свързани с методите за диагностика и възможности за нови методи за терапия в Клиниката по нуклеарна медицина. Точната дата и начален час на консултациите, ще бъдат упоменати на сайта на лечебното заведение: www.alexandrovska.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар