Translate

понеделник, 8 април 2019 г.

УМБАЛ Бургас вече има семейна стая за недоносени деца


Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас вече има семейна стая, в която родителите на недоносените бебета ще могат да прекарват време с децата си. Стаята е създадена за четири месеца изцяло с дарителски средства. Част от сумата е събрана от продажбата на благотворителните календари с недоносени бебета, родени и отгледани в отделението. Друга част са дарение от Инер Уил Клуб Бургас - дамска организация към Ротари. Своя труд влагат и други хора, както и персоналът на отделението, за да може старата стая да стане уютно и комфортно място. В нея има и две специални кожени кресла за майките, дарение от фондация "Нашите недоносени деца".
"Тесният контакт между бебето и неговите родители помага както на родителите - да преодолеят стреса от раздялата и от факта, че детето ще остане в болницата още време, така и на детето. То усеща гласа и допира им, по-спокойно е, показателите му се подобряват. Родителите се чувстват по-уверени в грижите, това им помага и при прибирането вкъщи", обясни д-р Стилияна Томова, началник на отделението по неонатология.
За създаването на семейната стая е използвана стара стая в отделението, на която е направен основен ремонт. Стойността му заедно с мебелировката е около 12 000 лв.
Днес стаята бе показана на дарителите, сред които освен дамите от Инер Уил Клуб Бургас, беше и Мис България - Теодора Мудева. Тя спомогна за популяризирането на каузата и благотворителния календар на отделението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар