Translate

събота, 13 април 2019 г.

Телемост свърза ученици от Бургас с украинските им приятели в Николаевск


Телемостът за пети пореден път свърза възпитаниците на българското СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ - Бургас и украинското 7-мо средно общообразователно училище в гр. Николаев. Контактът между двете училища и виртуалните срещи се провеждат с помощта и под патронажа на почетния консул на Украйна в Бургас – Димитър Караненов от 2014 г. насам. Те са част от международен проект за обмен на социално-културен опит между ученици, станал вече традиционен за двете училища.
В нашия глобален свят е важно младите хора от различни народности да имат възможност да общуват, да се опознават взаимно и да обсъждат теми, които ги вълнуват. Шанс да комуникират им дават съвременните технологии, а връзките, които изграждат са един от начините за възпитание в дух на общност и взаимно уважение. Така от Почетното консулство на Украйна в Бургас обосноваха идеята си за телемоста между двете училища и откриха поредната видеоконферентна връзка.
Всеки от телемостовете е подчинен на определена тема. Тази година тя е „Ученическо самоуправление”.
Учениците от Бургас и Николавеск представиха разнообразните форми на самоуправление в своите училища. Най-малките възпитаници на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ - от първи  клас, поздравиха своите украински приятели с песни, изпълнени на български и руски език, второклансниците представиха драматизация на приказката „Дядо вади ряпа” на руски език, а дванадесетокласници се включиха със стихотворение на Тарас Шевченко на украински език и украинска народна песен. От своя страна украинските ученици поднесоха поздравите си с различни художествени изпълнения.
Контактът между двете училища ще продължи. Идеята е младите хора да могат да общуват в реално време и виртуалните срещи, които вече са устойчива традиция, им дават възможност за това. Те осъществяват и лични срещи. През 2015 г. и 2018 г. група ученици от гр. Николаев посетиха Бургас и се запознаха на живо с българските си приятели, като едноседмичната им почивка в Слънчев бряг беше осигурена от Почетното консулство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар