Translate

понеделник, 1 април 2019 г.

Д-р Галя Йорданова – директор дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност“ в НЗОК


Досега тя изпълняваше длъжността - директор на дирекция "Извънболнична помощ".
В новата дирекция се включват Фонда за лечение на деца и Фонда за лечение на българи в чужбина.
146 са неприключените заявления от бившия Фонд за лечение на деца в чужбина, като сред тях има неразгледан случай от 2015 година, а повечето са от януари 2019 г. 24 са случаите, които очакват произнасяне от Комисията за лечение в чужбина на лица над 18 години.
Всички те ще бъдат разгледани по-най-бързия начин от експертите в новата Дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност“ в касата, без да е необходимо да подават заявление втори път, съобщи д-р Йорданова.
По думите ѝ работата ще продължи по правилата, както досега е работил Фонда за лечение на деца. Лечението в чужбина ще продължава, както е било предвидено до момента в ЕС, в Европейското икономическо пространство, Швейцария, с всички държави, с които има  НЗОК сключени спогодби и споразумения, плюс трети страни т. е.  няма да има прекъсване, а приемственост, доразвиване и надграждане.
Тя уточни, че всеки ще може да се запознае с нормативната база, въз основа на която действат двете комисии в НЗОК, както и да проследява движението на заявлението си с наличните си входящи номера, получени при подаването.
Отделно от това, промени ще бъдат внасяни след всяко заседание на комисията, като решенията ще бъдат качвани на сайта своевременно. Комисиите ще заседават на всеки две седмици и винаги, когато се налага.
От днес всички заявления за лечение на деца и възрастни в чужбина ще се подават в НЗОК, а от октомври т. г. и в съответните РЗОК.
На сайта на здравната каса – www.nhif.bg/ „Услуги за граждани“/ „Лечение в България и чужбина“, е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение.Гражданите ще могат да получават информацията на тел. 02 9659 193.
Контролът върху разходването на средства ще се извършва от Сметната палата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар