Translate

вторник, 19 март 2019 г.

Българските царици оживяват - във „Владетелките на България от VII до XIV век“


Знаем за Аспарух, Тервел, Крум, Симеон, Асеневци и много други владетели, които са оставили своя отпечатък в миналото на държавата. Възхищаваме се от славните битки и неочаквани победи при Върбишкия проход, Ахелой, Одрин, Клокотница и др.
Но кои са техните съпруги и каква е тяхната роля в историята? За първите дами на България през Средновековието е писано рядко и пестеливо. И причината за това е ограничения като количество и качество материал, както и фактът, че в Средновековието мъжете са били приемани за център на вниманието.
Ето защо изследователите не могат да посочат нищо конкретно – нито име, произход, години. В полезрението на летописците влизат предимно жените, разчупили обръчите на социално-половата стратификация; онези владетелки, които изпъкват като активни обществено-политически субекти или на които е отредена по-специалната съдба да са любими, авантюристки, демони, жертви, мъченици и др.
Поемайки тежестта на короната, жените в историята сякаш се дематериализират до степента на безплътни сенки на своите съпрузи или пък биват митологизирани като разюздани юди самовили, обсебени от сатанински егоцентризъм, алчност и коварство. Ала малцина знаят, че тези сведения не почиват на сигурна изворова основа, а по-скоро се дължат на художествена измислица.
Книгата „Българските царици: Владетелките на България от VII до XIV век“ е историческо разследване на Веселин Игнатов, логото на издателство „Милениум“ и художествено оформление от Николай Киров, целящо да премахне някои от фалшивите митове за първите дами на България, както и да даде повече информация за тези, останали пренебрегнати от летописците и по-късно историците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар