Translate

петък, 1 март 2019 г.

NOVA и актьорите от „Хъшове“ водят зрителите на връх Шипка на 3-ти март


Николай Дойнов ни среща с наследниците на знакови личности от свободителната война в „Темата на NOVA

Националният празник за зрителите на NOVA ще започне в 8.00 ч. със „Събуди се“. Актьорите от театралната постановка „Хъшове“ ще бъдат специални гости на Николай Дойнов в изнесеното студио на връх Шипка. След 15 години на сцената на Народния театър, ключови герои от спектакъла на Александър Морфов ще покорят заветния връх, за да напомнят защо е важно да се чувстваме българи не само на 3-ти март.
При водещата Мартина Ганчева в познатото студио на предаването ще влязат хората, които пишат съвременната българска история. Сред тях са един от най-добрите български лекари - проф. Иво Петров, отличен за „Мъж на годината за 2018“ в допитването на Дарик радио, писателката Теодора Димова и младият историк Мартин Чорбаджийски.
101 каба гайди ще озвучат Балкана и ще изненадат зрителите на телевизията в празничния ден. Още един повод за национална гордост ще ни дадат и единствените българи с „Латино Грами“- „Еструна“, които ще споделят какво е чувството да заслужиш вниманието на света.
През целия ден репортерите на NOVA ще се включват от емблематични места и ще следят най-интересните събития, свързани с честването на празника от страната и чужбина.
Вечерта на 3-ти март, веднага след централната емисия Новини, в 19.20 ч., журналистът Николай Дойнов отново ще бъде със зрителите в „Темата на NOVA“, за да припомни причините за избухването на Освободителната война.
„Руско-турската война е добре позната - както от историческите изследвания, така и от литературните творби на някои от най-големите български поети и писатели. Киното също пресъздава баталните сцени на героизъм и саможертва във войната, върнала към живот българската държава. Но помним ли причините за нейното избухване и хората, приели българската кауза за своя? На националния ни празник си заслужава да поговорим отново за това“, споделя авторът на документалния филм.
За снимките Николай Дойнов и операторът Росен Илиев пътуват до Русия и Турция, за да се срещнат с наследниците на две знакови личности, пряко свързани със събитията от 1878 година. В Москва те разговарят с Олга Чевская - правнучката на един от архитектите на Санстефанския мирен договор – граф Николай Игнатиев. А в Истанбул ги очаква среща с Рауф Версан - правнукът на командващия Централната османска армия Вейсел паша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар