Translate

сряда, 27 март 2019 г.

National Geographic - Пътешествие в Гранд Каньон (Into the Canyon)


Събота 30 март от 19:00 ч.
Премиера през март

През 2016 г. операторът и фотограф Пийт Макбрайд и сценаристът Кевин Федарко поемат пеша, за да изминат Гранд Каньон по цялата му дължина - 1200 км. Още от самото начало предизвикателството се оказва много по-голямо от очакваното.
Повече са хората, стъпили на Луната, отколкото тези завършили прехода през Каньона. Макбрайд и Федарко избират постепенен подход и извършват подвиг, за който на мнозина приключенци са нужни десетилетия. Други пък са изгубили живота си, докато са се опитвали да го постигнат. Но начинанието им не е просто изпитание за издръжливост – то е и начин да привлекат вниманието към безпрецедентните опасности, застрашаващи една от най-обичаните местности в света.
По време на прехода си Макбрайд и Федарко се натъкват на изумително разнообразни и въздействащи пейзажи с богата история, застрашени от може би най-сериозната криза в стогодишната история на националния парк „Гранд Каньон“. Когато срещат организация на жени навахо, борещи се срещу предложение за милиард долара за изграждане на въжена линия върху свещена земя, опасността придобива реални очертания.
Режисиран от Пийт Макбрайд и продуциран от екипа на Insignia Films, носител на множество награди, „Пътешествие в Гранд Каньон е история за екстремни физически трудности, засилващи приятелството и водещи до дълбоки размишления над вечната красота на това свещено място. Филмът е тревожно предупреждение за опасностите за околната среда, застрашаващи един от най-великите природни феномени, както и разказ за комплексната връзка между хората и природата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар