Translate

събота, 2 март 2019 г.

Награденият с БАФТА и номиниран за „ОСКАР“ филм „САМ НА СКАЛАТА“ с премиера по National Geographic на 3 март


„Шедьовър, впечатляващ почти толкова, колкото самото изкачване“
–The Seattle Times

Наречен от New York Times - „изключителен подарък за всеки, който смята, че границата на човешките постижения далеч не е достигната“, номинираният за „Оскар“ и отличен с БАФТА филм „САМ НА СКАЛАТА“ ще бъде излъчен на малкия екран за първи път на 03.03., с премиера без реклами по National Geographic в САЩ. Тя ще бъде последвана от глобално излъчване в 172 държави и 43 езика. В България премиерата също ще бъде на 03.03. от 20:55 часа.
Режисьорът на документални филми и носител на множество награди Е. Чай Васарели и световноизвестният фотограф и планинар Джими Чин, режисьори на MERU, представят „САМ НА СКАЛАТА“. Филмът е един изумителен, съкровен и решителен портрет на соло катерача Хонълд, който се готви да осъществи дългогодишната си мечта – да изкачи най-прочутата скала в света, Ел Капитан в националния парк „Йосемити“, висока 975 метра... без въже.
„САМ НА СКАЛАТА“ е напрегнат трилър и вдъхновяваща история за атлет, който поставя на изпитание тялото и убежденията си в стремеж към триумф над невъзможното. Той разкрива каква е личната цена на успеха. Когато катерачът започва тренировките си, бронята на неуязвимост, която е градил с десетилетия, неочаквано се разпада - Хонълд се влюбва, което нарушава концентрацията му и води до контузии и спънки. С изкусното си майсторство и шеметна операторска работа, Васарели и Чин успяват да уловят по един изключително красив начин искрените човешки мигове, наред с екстремното катеренето на Хонълд. Резултатът е триумф на човешкия дух.
По време на излъчванията си в кината „САМ НА СКАЛАТА“ постави няколко рекорда в американския боксофис. Сред тях са този за най-много постъпления средно за киносалон от всички документални филми през премиерния уикенд (28 септември 2018 г.) и най-много приходи от документален филм през деветнадесетата седмица на прожектиране. Сега, когато навлиза в своята двадесета седмица, филмът е на второ място по общи приходи за 2018 г. в САЩ (и на първо място сред номинираните за „Оскар“), на първо място по приходи сред документалните филми за 2018 г. в Обединеното кралство и се нарежда сред първите 20 места за документалните филми за всички времена в САЩ и Австралия. Награден е с три отличия „Изборът на критиците“, три награди Cinema Eye, наградата на Асоциацията на американските киномонтажисти (ACE) за най-добър документален филм, номинации от Гилдията на американските продуценти (PGA) и Гилдията на американските режисьори (DGA), както и други признания от бранша.
САМ НА СКАЛАТА“ бе обявен за един от десетте най-добри филма за годината от Entertainment Weekly и бе отличен от критиците по цял свят като „един от най-впечатляващите документални филми за годината“, „изключителен“, „изумителен“ и „визуално смайващ“.
Филмът е представен за пръв път на филмовия фестивал в Телюрайд, след това и на международния филмов фестивал в Торонто, където е посрещнат с изключително положителни отзиви. Филмът е прожектиран и на повече от 30 филмови фестивали по цял свят, включително на международния фестивал за документално кино  в Амстердам (IDFA), в Аделаид, на филмовия фестивал в Мил Вали, на DOC NYC и на филмовия фестивал „Савана“. Продукцията ще бъде излъчена на филмови фестивали и в София, Загреб и Любляна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар