Translate

неделя, 31 март 2019 г.

CAR-T терапията е изцяло персонализирана


На семинара "Лекарствата на бъдещето - научни открития, които ще променят света" #НямаДаСпрем в името на живота" д-р Росен Димитров от „Новартис“ и експерт на ARPharM съобщи, че в следващите 5 г. предстои по-масово навлизане на иновативни комплексни терапии при тежки злокачествени заболявания на кръвта - нелечими  с настоящите терапии като напр. остра лимфобластомна  левкемия, дифузен В-едроклетъчен лимфом и др.
Една от най-перспективните нови терапии в света е CAR-T терапията, която се прилага от 2012 г. при онкозаболявания на кръвта по определени медицински критерии. 
При нея се извличат имунните клетки Т-лимфоцити от кръвта на болния и се препрограмират да разпознават и елиминират раковите клетки, след което кръвният продукт се влива на пациента, което води до пълното му излекуване, а в света вече има стотици излекувани с тази терапия. За определен брой деца във Великобритания тя се заплаща от тяхната здравна каса. И в Германия CAR-T терапията се заплаща за деца.
Одобрена е технологията за производство и приложение на 2 глобални компании, а десетки други са в процес на клинични изпитвания като някои от тях са в последна фаза за приложение при солидни тумори.
По думите му CAR-T терапията е изцяло персонализирана /индивидуалните Т-клетки се екстрахират посредством специална кръвна филтрация. Екстрахираните Т-клетки се препрограмират в лабораторни условия посредством генетична промяна, която позволява на Т-клетките да експресират CARс дадена специфичност, размножават се in vitroи се подготвят за инфузия т. е - индивидуалните CAR–T клетки се прилагат венозно под формата на единична инфузия./ т. е. тя е индивидуализирана за всеки отделен пациент. В тази технология на практика се включват три различни терапии, които се препокриват и се съчетават в една - имунна, клетъчна и генна терапия. Процесът, от левкатерезата - изолирането на Т-клетките от кръвта, съхраняването им в криоконтейнери, изпращането им  до съответния производствен център за препрограмиране, контролът за качество и връщането им към клиничния център за инфузия, отнема само 3-4 седмици. През това време пациентът се подлага предварително на химиотерапия.Инфузията - вливането на трансфузионния сак т. е. лечението е от половин до един час. А резултатът е пълно излекуване, тъй като нивото на туморната маса се редуцира толкова, че  собствения имунитет е в състояние да се справи с нея и започва да действа.
Иновацията се развива с изключително бързи темпове и след десетина години вероятно терапията ще се извършва в амбулаторни условия.
В Европа са одобрени 3 производствени центъра - във Франция, Швейцария и Германия. Другото условие, за да стигне терапията до пациента, е да има подготвени клинични центрове за работа с нея. Обмисля се в близка перспектива и у нас да бъде подготвен такъв клиничен център.
Новите терапии преминават успешно оценка на здравните технологии, те са разходо-ефективни, въпросът е как да бъдат достъпни за пациента, по какъв модел да стане това, обясни  д-р Димитров.
Здравните системи у нас и по света не са подготвени за иновативните здравни технологии. В същото време иновациите са скоростни. Да си отговорим на въпроса България ще бъде ли част от тези иновации, добави той.





Няма коментари:

Публикуване на коментар