Translate

четвъртък, 7 февруари 2019 г.

Община Русе спечели конкурса „Най-зелена община“ с интерактивната платформа „Върнете ме в природата“


Екопак България“ подкрепи проекта с 25 000 лв.

Община Русе спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2018 г. с проект, насочен към повишаване на познанията на учениците за разделното събиране на отпадъци от опаковки. Това е информационно-образователна кампания за деца в училищна възраст. Целта е учениците да научат всичко за видовете отпадъци, до какви щети води изхвърлянето им в природата и за времето, в което те се разграждат в природата, подчерта Наталия Кръстева, зам.-кмет на Русе при представянето на кампанията. Инициативата предвижда класните ръководители на децата от първи до четвърти клас да проведат часове на класа по екология като покажат на учениците как да изхвърлят разделно отпадъците си от опаковки и какъв е пътят на отпадъка от неговото генериране до оползотворяването му.
Програмата ще обхване училища в града, подбрани по определени критерии, като водещ ще бъде достигането до по-голям брой ученици. В тези училища ще бъдат монтирани интерактивни дигитални терминали, оборудвани със специално разработен софтуер, чрез които ще се провеждат обученията. Под формата на интерактивна игра децата ще усвояват знания по опазване на околната среда.
На база проведен конкурс за най-добра рисунка на екологична тематика ще се избере „Най-добър еко ученик“. Като допълнителна награда, осигурена от Екопак България, 50 деца, отличени в конкурса, ще имат възможност да посетят Образователния център на “Екопак България” в София.
„Русе е община, в която разделното събиране на отпадъци от опаковки е познат и възприет от голяма част от населението процес. Радващо е, че се планират усилия за обучаване на най-малките, които обикновено са най-ентусиазираните привърженици на грижата за природата“, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД, при връчването на Пламен Стоилов на статуетка, грамота за „Най-зелена община“ за 2018 г. и чек за 25000 лв.
Кметът на Русе решимост да се справи с вандалите, които палят контейнери за разделно събиране на отпадъци и заяви, че ще осветляват извършителите, за да спре това безобразие, а който не спазва изискванията на обществото, ще бъде наказван с глоби.
Той подчерта, че възприема наградата като израз на доверие, че общината работи активно за екологичното възпитание в училищата, което ще доведе до превръщането на Русе в истински европейски град с екологично-чиста среда.
Началникът на РУО - Русе Росица Георгиева изрази подкрепата си за проекта и убедеността, че екологичната култура е част от гражданската култура, която се формира в най-ранна възраст.
Припомняме,че участниците в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти бяха оценявани по критерии като креативност, иновативност, мащабност, добри практики и резултатност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар