Translate

събота, 23 февруари 2019 г.

Творчески кръг „Да Винчи“


Саша Тодорова е химик, художник и поет. Талантите ѝ се отключват след като завършва Силва метод. Прави десетина изложби като използва акрилна техника и рисува сакрална символна живопис. Пише космическа поезия, издадена в стихосбирката „Звукът на спиралата“, с която е приета в СНП. Изучава  Паневритмията, като издава монографията „Паневритмия, сакрална геометрия, торсионни полета“ с 26 графики и символи. Основната фигура в изследванията ѝ е тази на кардиоида. Това е графиката, изразена с възходяща и низходяща спирала на Фибоначи, която описва кулминацията на танца, наречен  „пентаграм“. Фигурата с форма на сърце или  кардиоида, според акад. Вселенски, е най-мощната във Всемира. 
След 2007 г. създава проект „Аква“ с три модула: Международен Институт за изследване на Водата“, Дворец на Водата“ и ф-н „България“. През 2017г. доразвива поемата „Сътворението“, която става основа на проекта „Глаголическа оратория на Сътворението“, квинтесенция в цялостната ѝ творческа дейност. Поемата е написана в 16 куплета на кирилица и глаголица. Като трети елемент, към всеки куплет има шевица, получена по  метода на бинарния код, открит от инж. Лазар Бонгурев в българската бродерия. Окончателната композиция и оцветяване на шевиците са творчески решения на Саша Тодорова и Стефан Кирлашев (издател и графичен дизайнер). През 2018г. тримата създават  Творчески Кръг „Да Винчи“ и представят Ораторията във вид на изложба, която наричат: „В Начало Бе Словото“. Това става под егидата на САБ в Домът на Архитекта в гр. София.
 В края на 2018 г. художникът Илиян Михайлов запознава Саша с техниката за йероглифно изписване на думите с глаголически знаци. Така се ражда идеята за „пътуваща“ изложба „Глаголически графикони на Сътворението“. В нея всяка от 16-те теми на поемата се превръща в графикон, „изписан“ с глаголическата йероглифна писменост. Продължението на тази изложба, вероятно ще бъде филм отново графиконите и прмерно работно заглавие: „Приключенията на Малкият Принц с квантите на Сътворението“.
Девизът на Саша Тодорова е посланието на Орфей: „Да покорим света с лира, а не с меч“!
Глаголическите графикони са свещени глаголически йероглифи, изписани с новораждаща се символна живопис. Всяка дума или група от думи, написани на глаголица, може да се представи като Графикон. Създаден от оптималните съчетание на глаголическите знаци в съответната дума, той излъчва информация и сила скрита в глаголицата, космическият език на българите. Графиконът може да бъде средство за лична трансформация. Той е един от начините, по които човек би могъл да стигне до най-добрата версия на самия себе си. След известно обучение, всеки може да го провери. Когато създава графикони за себе си и ближните си, човек осъзнава своята многоизмерност. Защото живеем в епохата на прехода от homo sapiens към homo cosmicus и защото човекът е великата загадка, разгадаваща самата себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар