Translate

понеделник, 4 февруари 2019 г.

Преживяемостта при болните от рак се увеличава значително през последните години


Мултидисциплинерният подход е от изключителна важност, а работата в екип е гаранция за успех при лечението на тези болни.5 годишната преживяемост при болните от рак през 1990г. е била 50%, а през 2015г. - 78% по данни на СЗО

По повод Световния ден за борба с рака бе проведена дискусията на тема „Ролята на мултидисциплинарния подход и екипността в комплексното лечение на рака. Иновации и нови измерения при високите технологии в арсенала на специалистите за лечение на рака“ в началото на месеца в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център.
Участие в нея взеха проф. проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество и медицински директор на Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, доц. Веселка Стойнова, началник Клиника по Образна диагностика към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, проф. Ирена Костадинова, началник клиника по Нуклеарна медицина и други национални консултанти, специалисти и представители на пациентската общност.
По време на форума бе изнесена актуална статистика и информация за онкозаболяванията у нас, които са втори като причина за болестност и смъртност. При тях се наблюдават над 200 различни нозологични единици.
По думите на проф. Дудов ракът претърпява изключителна промяна в своето лечение, което се измерва със статистическия измерител на 5 годишната преживяемост. През 1900г. при онкоболните пациенти тази преживяемост е била 5%, докато през 1990 г. е 10 пъти или цели 50% по-голяма. Именно този показател помага на специалистите да се ориентират колко са успешни в лечението на болните. Последните данни на СЗО показват, че през 2015 г. този процент нараства до 78 - 80%.
Той подчерта, че за съжаление националните данни за онкоболни пациенти в страната са „замръзнали“( в последните 5-6 год. промени са блокирана дейността на националния раков регистър) и не дават адекватно измерване на най-честите локализации на рака, на честотата на заболеваемост и болестност, като нерядко се налага да се разчита на достоверни данни от Европейски и Американски източници.
Бързото адаптиране и усвояване на новите технологии и методи на лечение води до увеличаването на преживяемостта при онкологични заболявания и у нас. Но най-голям напредък в медицината от тази гледна точка се наблюдава при първата стъпка на откриване и диагностициране на раковите заболявания, а именно в областта на образната диагностика и нуклеарната медицина, подчерта още той.
Така напр. най-новите методики за диагностика на рак на гърда (всяка 6-та жена от болните от рак е между 40-49-год. възраст) включват - 3D мамография, контраст-усилена мамография и МРТ на гърди, дават възможност за ранно откриване на рака при млади жени с по- голяма плътност на жлезистата тъкан на гърдата. Днес новите технологии и изследването на рак на гърдата с томосинтез позволява едно образно казано „нарязване“ на образа на млечната жлеза и помагат да се открият туморните ядра в много по-ранен стадий. Именно за това специалистите съветват жените след 40-годишна възраст да правят поне веднъж годишно мамографско изследване.
По време на дискусията стана ясно, че виртуалната колоноскопия, която дава възможност за откриване на рак както на дебелото черво, така и на предраковите форми (полипите на колона), също е едно сравнително ново изследване в борбата с рака. Проучвания показват, че прилагането и намалява с 60-70%  опасността от смърт от рак на дебелото черво. А в битката с рака на белия дроб, който е вторият по честота рак при мъже и жени и водеща причина за смърт, се включва нов вид изследване, наречено нискодозова компютърна томография на бели дробове. То дава възможност за откриване на болестта в по-ранен стадии когато възможностите за лечение са по-добри.
Стана ясно също така, че в областта на нуклеарната медицина през последните години с въвеждането на специфичния радиофармацевтик - 68Ga-PSMA е възможно получаването на ранна функционална информация за развитие на простатен карцином и детекция на рецидивите. Нещо, което до преди година не беше възможно. Сега прицелно и точно се атакува само увреденият орган, а останалите се щадят.
Стана ясно още и, че развитието на клиничната патология и генетиката също започват да играят все по-ключова роля при определянето на лечението на пациента. Иновативните хистопатологични и имунохистохимични изследвания показват дали има възможност за включване на имуноонкоогичното лечение или за провеждане на таргетна терапия. През последните 10 години все по- голямо приложение при генетичните изследвания намират течните биопсии, в допълнение на класическата проба - тъканен материал. Те позволяват изследване на туморни маркери във венозна кръв, дават информация за прогресия на заболяването и биха могли да помогнат за прецизиране на терапията. Новост в клиничната практика е и секвенирането от ново поколение. С този подход се изследват мултигенни панели, които дават повече информация за първичното заболяване и следователно повече алтернативи за персонализирано лечение.
В дискусията бе акцентирано не само върху важността на новите авангардни методи на изследвания и лечение, но и на мултидисциплинарния подход, на екипната колаборация за изработване на правилната лечебна тактика за всеки един отделен пациент, водещи до по-голяма продължителност и подобряване качеството на живот при тях, както и на ролята на личните лекари в така наречените скринингови програми и ранна диагностика. Например при голяма част от онкогастроентерологичните заболявания пациентът е преминал през доброкачествено заболяване, което често може да е и предпоставка за злокачествено. И именно личния лекар трябва да предвиди това.
Специалистите бяха единодушни, че новостите в лечението на онкологични заболявания са не по-малко от новостите и при диагностичните методи. И ако преди години появата на мозъчни метастази е считано за събитие, което спира по-нататъшното лечение на много пациенти с ракови заболяване, то стереотактичната радиохирурхия в днешно време позволява тези мозъчни метастази да бъдат атакувани, чрез високи дози лъчетерапия, 
които унищожават метастазите, при това без да се засяга околния мозък.
брахитерапия
Брахитерапията, при лечението на рак на шийката на матката, в допълнение на лъчетерапия бе много епизодично у наси огромен брой жени бяха подлагани на радикална операция след перкутанно лъчелечение. Този вид операция след лъчетерапия не е стандартно лечение никъде по света. Брахитерапията се състои от няколко лъчетерпевтични сеанса, при които източника на лъчетерапия се въвежда в специални апликатори в маточната кухина и влагалището, като позволява много високи дози лъчение да бъдат подадени директно в тумора. Този вид брахитерапия, съчетан с модерните техники за лъчелечение с модулиране на дозата и химиотерапия, позволява да се лекуват дори локално напреднали случаи на рак на маточната шийка, считани за безнадеждни в миналото.
Специалистите бяха единодушни и по отношение на това, че развитието на химио и лъчетерапията е променило не само подхода към онкоболните пациенти, но значително и профила на хирурга, като позволява премахване на все по-малка част от засегнатия орган и то чрез минимален инвазивазивен подход – лапароскопска и роботизирана намеса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар