Translate

вторник, 26 февруари 2019 г.

Бургас е първият град с площад на толерантността


Общинският съвет гласува решението с мотива, че това е един от големите морални капитали на българския народ

Градското пространство между улиците „Александровска“, „Алеко Богориди“ и „Генерал Лермонтов“ да се нарича площад „Толерантност”, решиха общинските съветници в Бургас на 26-ти февруари 2019 г. Така Бургас ще бъде първото населено място в България, което прокламира това изконно морално качество, белязало цялата история на българския народ.
Предложението в Бургас да има площад на толерантността е по идея на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. То е внесено от Инициативен комитет, събрал подписите на над 50 авторитетни личности от Бургас - хора на изкуството, науката, бизнеса, общественици, политици. Сред вносителите са имената на проф. арх. Тодор Кръстев – почтен председател на “Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места” ICOMOS България, поета и писател Недялко Йорданов, композитора Стефан Диомов, режисьора Камен Калев, адвоката Иво Баев, художника – реставратор Климент Атанасов, поета Борис Бухчев, журналиста Асен Йорданов и др.
Мотивите са, че именно толерантността е в основата на българската морална ценностна система и светоглед, още от зората на българската държава до наши дни. Именно върху прокламирането на принципите на толерантността е утвърдена държавността ни, както и уникалните български писменост и култура през Средновековието. Цялата ни епопея на национално-освободителни борби в новата българска история се гради върху заветите на толерантността и благородството към всички жители на българското землище. „Желанието ни е тази зона да се превърне в своеобразна  визитна картичка на модерния, мултикултурен и традиционно космополитен Бургас, която да излъчва своето глобално послание за човечност, разбирателство и мир, мотивира предложението Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф” .
Бургас е един от малкото градове, които са дали и своя непреходен принос в националните култури и на съседни страни. Бургаските поети Реджеб Кюпчу и Костас Варналис са признати също като неотменима част от образователните програми и литературата в съседните Турция и Гърция.
Новоименуваният терен е в непосредствена близост до Община Бургас. Той е в зона, около която се намират в хармония православна, арменска, католическа църкви и еврейска синагога. В зелената площ на пространството са издигнати 2 паметника посветени на геноцида срещу арменците и евреите през двете световни войни. Тези общности, които са част от съвременната българска нация, са изразили в паметни знаци своята благодарност към сънародниците си българи за акта на солидарност и спасение, който са получили в България. Паметникът на жертвите от арменския геноцид е в близост до Паметника на благодарността издигнат от потомци на еврейската общност и Център “Алеф” по случай 75 г. от спасяването на Българските евреи. Паметникът бе открит тържествено преди 1 година в присъствието на държавници, висши духовни лица, дипломати и стотици граждани на Бургас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар