Translate

събота, 16 февруари 2019 г.

Първите две операции на проф. Монайе и доц. Сираков приключиха успешно


Българският неврохирург и френският професор са се договорили да оперират съвместно и други български пациенти със сложни АВМ

Операциите на двете деца с тежки артериовенозни малформации (АВМ) в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” преминаха успешно. АВМ са изолирани чрез т.нар. ендуваскуларна емболизация – иновативен метод не само за България, но и за света.
Предстои 24-часов период, в който пациентите ще бъдат под постоянно наблюдение за евентуални усложнения.
„Поне ангеографски, всичко изглежда перфектно, при тези две интервенции. При минимално травматичните техники, каквато е тази, която използвахме, ако постоперативният период премине гладко, пациентите се възстановяват много бързо. Повечето от тях, ако нямат оплаквания, се връщат към нормалния си начин на живот до седмица след интервенцията,” сподели след интервенциите доц. Станимир Сираков, ръководител на „Референтния център по мозъчно-съдови заболявания“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, който оперира малките пациенти, заедно с проф. Шарбел Монайе.
Професорът, който е топ три на водещите интервенционални нерворентгенолози в света, и е в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и лично на доц. Сираков, поясни:
-Ендоваскуларната емболизация беше въведена преди 10 г. и и като всяка нова техника,в началото предизвика опасения и страхове, защото тази концепция трудно се разбира. С времето колегите се убедиха, че техниката е много подходяща и тя набира все по-голяма популярност, защото решава един много сериозен проблем в ситуации, които преди това не можеха да бъдат лекувани, като дълбоки АВМ, които кървят. Подобни случаи по-рано не се третираха.
Лекарите оперираха първо 4,5-годишно момиченце, чиято интервенция отне близо 2 часа. Засега детето се възстановява нормално и медиците се надяват след операцията то да може да си служи отново дясната си ръчичка и дясното краче, които са парализирани в следствие на заболяването.
Вторият случай, на 18-годишно момче, което в резултат на своята АВМ страда от години от тежка епилепсия, ги затрудни повече.
Проф. Монайе, който е един от пионерите в използването на този метод, подчерта, че когато са толкова големи, АВМ представляват нещо като помпа, която ако се запуши от едната страна, а тя не е изцяло изолирана от другата, може да се получи „експлозия”, т.е. да доведе до много масирано кървене.
Въпреки сложната интервенция, лекарите са оптимисти за крайния изход и от втората операция.
Българският неврохирург и френският професор са се договорили да оперират съвместно и други български пациенти със сложни АВМ. В тази връзка доц. Сираков подчерта, че за подобни по-сложни случаи и проф. Монайе ще идва, за да ги оперират съвместно. Той изрази  надежда, че по този начин българските лекари ще  натрупат повече опит и за в бъдеще да могат да третират с един добър резултат този, много сложен вид патология. 
Досега в Клиниката ни по неврохирургия са направени 39 операции на АВМ. Всички те са успешни, без усложнения, което е много добър резултат. До този момент най-малката пациентка е била 7-годишна, а най-възрастният – 50-годишен мъж.
Повреда в специализираното оборудване осуети планираните за 16. 02 две сложни операции на АВМ при две млади жени.
При тестването на оборудването преди операцията се оказва, че едното рамо на сложния апарат, чрез който се визуализира достъпът на лекарите в кръвоносните съдове на пациента, е изгоряло и няма как да бъде поправено същия ден.
„Повреди се едно от рамената на ангеографския апарат, който е от ключово значение при подобни сложни интервенции. За да се правят невропроцедури (такива, които са свързани с интервенции в мозъка), задължително трябва да се използва бипланов ангеограф. Работата само с едното рамо би била свързана с риск за живота на пациента, което не можем да си позволим”, коментира доц. Сираков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар