Translate

четвъртък, 7 февруари 2019 г.

Д-р Хасан Адемов: Електронната информационна система ще ликвидира порочните практики в ТЕЛК


Електронна информационна система, свързваща лечебните заведения, ТЕЛК и НЗОК, ще ликвидира поне 90% от порочните практики. Ще остане само субективният фактор, когато има виновно поведение на отговорните по веригата. Това заяви депутатът от ДПС и член на парламентарната здравна комисия д-р Хасан Адемов пред bTV.
По думите му липсата на такава връзка води до пробойни в самата система на ТЕЛК.
„Огромният проблем е липсата на справедливост, защото има една група хора, които имат огромна нужда от подкрепа от държавата, а не могат да я получат, тъй като здрави и прави се възползват от корупционни практики“, допълни той и информира, че Наредбата за медицинската експертиза, която казва, че предмет на оценка е само водещото заболяване, предстои да бъде преразгледана след направения й анализ от МЗ.
„Анализът е направен и е предоставен на заинтересованите страни. Те са категорични, че трябва да се направи поправка в наредбата. Има хора, които са ощетени. Проблем би било и само един човек да е ощетен. Сега въпросът е могат ли съпътстващи заболявания, освен водещото, да бъдат сумирани, за да се получи по-голям процент загубена работоспособност, защото той е ключът към инвалидна пенсия, към допълнителна финансова подкрепа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар