Translate

вторник, 26 февруари 2019 г.

Случаите на морбили вече са 46


31 от всички заразени са деца до 4-годишна възраст, 5 случая са във възрастовата група 5-9 г, 2 деца са на възраст между 10 и 14 г., 3 случая са във възрастовата група 15-19 г., съобщиха от МЗ.
36 случая са съобщени от РЗИ-Благоевград, 7 – от Столична РЗИ и 3 – от РЗИ-София област. Съмнение за един случай на морбили е съобщено от РЗИ-Варна. Предстои лабораторно доказване, тъй като е засегната нова област.
От МЗ припомнят, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.
МЗ е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар