Translate

сряда, 20 февруари 2019 г.

Над 2000 аптеки са свързани с Националната система за верификация на лекарствата до момента


Системата, като част от европейската за верификация на лекарствата, която стартира официално на 9 февруари 2019г., работи стабилно.
В нея са качени данните на/над 20 млн. сериализирани опаковки лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).
Тя подчерта, че след 9 февруари започна оперативната фаза и тече плавният преходен период за пълно внедряване на системата. У нас тя е изградена навреме, тествана е няколко месеца и работи успешно, изцяло според очакванията за този етап.
От БОВЛ напомнят на всички участници в системата на лекарствоснадяването, че на интернет страницата на ИАЛ са публикувани „Инструкции за управление на сигнали при верификация и отписване на лекарствата след 9 февруари 2019 г.“ Инструкциите са на линк: https://www.bda.bg/bg/ съобщения/1530- инструкции -за- управление -на- сигнали - при-верификация-и- отписване -на-лекарствата-след-09-февруари-2019-г-2 .
През първата седмица от работата на системата са забелязани някои технически неточности, свързани най-често с настройките на баркод четците. Софтуерните доставчици на всички потребители на системата са информирани веднага и те имат готовност да съдействат за изчистване на неточностите и да проведат обучение за работа с техните софтуерни приложения, увериха от БОВЛ.
Припомняме, че системата за верификация на лекарствата е задължителна за всички страни членки на ЕС според Директива 62 от 2011 г. и Делегиран регламент 161 от 2016 г. на ЕС.
Държавните институции в лицето на МЗ и ИАЛ гарантираха, че е предвиден плавен преход за внедряването на системата у нас и през това време няма да има санкции за аптеки, непокриващи новите изисквания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар