Translate

понеделник, 14 януари 2019 г.

Д-р Ана Пейкова, клиника „Дерма-ЕЛИТ“: Студът уврежда кожата колкото и UV лъчите


Зимата е подходящо време за всички видове пилинги, мезолифт, плзмена и апаратна терапия

За съжаление, ние малко обръщаме внимание на атмосферните влияния върху кожата през зимата. Като че ли повече говорим за лятото, за петната, за слънцезащитните кремове, а сякаш пренебрегваме факта, че студът може да  увреди кожата също толкова силно.
На първо място са UV лъчите, които и през зимата са също толкова силни и отразявайки се от снега нанасят същите поражения върху откритите части на тялото. Вятърът е един много пренебрегван фактор, който силно изсушава кожата, води до премахване на защитния водно-липиден филм и по този начин тя започва да се нацепва. Това създава условия за навлизане на различни вируси, алергени и бактерии.
Затова през студените месеци много от хроничните кожни заболявания се активират и трябва да се обърне по-специално внимание на лицето, на шията, на деколтето, на ръцете, както на косата и на ноктите.
Начините за оправяне на пораженията започват с домашна грижа. В къщи можем да използваме по-меки измивни кремове и гелове. След подсушаването задължително трябва да се нанася по-плътен крем или т.нар. колд-кремове, предназначени специално за зимни условия. Те са подхранващи и предпазващи.
Добре е през зимата да използваме серуми с Витамин С. Те са с активни съставки. Серумът е продукт, който се слага за определено време, той е по-концентриран и се поставя под основния крем. Хубаво е да знаем, че серумите се нанасят вечерно време. А през деня заедно с предпазващия крем да нанасяме слънцезащитен продукт или крем с
UV филтри.
В областта на естетичната медицина, зимата е най-доброто време за всички видове пилинги. Трябва да внимаваме, обаче, защото те също изсушават кожата. Затова когато човек се подлага на тази процедура да прилага подходящ продукт, който да възстанови бързо тъканите. Съвременните пилинги са по-щадящи и в същото време доста по-ефективни, с нови формули, които излющват съвсем нежно кожата. Те не само премахват петната от слънцето, ами действат и подмладяващо, защото  различните видове киселини влияят върху различни проблеми.
Пилингът не е просто нанасяне на киселина за една минута. Дерматологът може да прояви творчество при използването на различни видове киселини, за да разреши даден проблем  
Пилингите от една страна могат да бъдат за различни типове кожа – мазна, суха, чувствителна, от друга страна – да решават различни проблеми: акне, белези от младежки пъпки, разширени пори… Най-малко се повлияват кръвоносните съдове.
Не на последно място са комбинираните по-агресивни почиствания, които стигат до последния слой, най-дълбоката част на епидермиса, влияят върху фините бръчки.
Много е важно да се знае, че сериозните пилинги непременно трябва да се извършват от дерматолог. Хубаво е тези процедури да се провеждат през зимния период, защото дори и онези терапии, при които няма видимо активно лющене, излющват фино горния слой и кожата става чувствителна към слънчевите лъчи. 
Гликоловата киселина е най-познатата. Тя е плодова киселина и влияе върху фотостареещата кожа. Признаците за нея са лющенето, разширените пори в областта на Т-зоната, капиляри и пигментации. Отделно може да има пигментации под формата на лунички, кератози, от които кожата става по-груба. В този случай гликоловият пилинг е подходящ за изравняване на тена. 
Модерните пилинги обикновено са в комбинация. Гликоловата киселина се съчетава с няколко други киселини като бадемовата например, която има антибактериално действие и потиска образуването на бактерии.
Салициловата киселина е добре позната при противодействие на акнето - неутрализира се сама, напълно безвредна е и много добре действа при акне в активна фаза, гнойни пъпки и черни точки.
Трихлороцетната киселина е може би най-мощният анти-ейдж фактор при киселините. Тя денатурира белтъците, т.е. действа дълбоко излющващо и така изглажда фините бръчки.
Има много добри комбинирани пилинги с трихлороцетна и  фенолова киселина. Фенолът прониква в дълбочина, но за да е по-щадящ и не толкова краен се комбинира с трихлороцетна киселина.
Има киселини, които не водят до лющене, но влияят върху регенерацията на епидермиса. Млечната киселина, например, стимулира образуването на хиалуроновата киселина, която допълнително хидратира. Т.е. задължително един пилинг да разкрасява кожата, само защото маха мъртвите клетки от повърхностния слой. Във всяка една прослойка на епидермиса различните киселини имат различно действие. 
Липоевата киселина и Витамин С имат слабо лющещо действие, но пък са с чудесен антиоксидантен ефект. Те блокират онези лоши частици, които разрушават кислорода в нашата кожа.
Мезотерапията е много подходяща за студения сезон като препоръчвам да се използва омрежена мезотерапия, която влиза в графата „мезолифт“. Тя има и повдигащ ефект, прави се на по-дълъг период от време.
За по-добър ефект от пилингите е най-добре да се съчетаят със съответната мезотерапия - против пигментации, против бръчки, за хидратация или за допълнително стимулиране с растежни фактори, за да се получи нужният резултат.
Първо се прави пилинг, през следващата седмица кожата се хидратира, след което се прави мезотерапията. Отличен ефект се получава при 4-6 процедури.
Отлично въздейства и плазмената терапия, при която се използва от собствената кръв на пациента. Взима се една епруветка от около 8 мл., след което се центрофугира, премахват се еритроцитите и се взима плазмата, която остава на повърхността. Тя съдържа множество растежни фактори. Субстанцията се инжектира в лицето с много тънки игли под формата на
мезотерапия. Та има мощно регенериращо действие.
Други подходящи терапии са козметичните процедури. Те е добре да се съчетават с естетичните, които влияят върху втория слой на кожата. Т.е. там, където има еластични колагенови влакна с идеята да се активира колагенообразуването, да се събудят заспалите клетки. Пилингът действа на повърхностния строй. Там излющваме мъртвите клетки. Докато козметичните терапии, които се правят с йонизация,  с електростимулация, те пък освежават горния, повърхностния слой на кожата и по този начин тя изглежда хем еластична, хем красива, хем хидратирана.
Активните терапии, които активират колагена освен инжекционни могат да бъдат и апаратни. Апаратните терапии  се правят с различни видове токови импулси. Те могат да бъдат нефракционирани – с дълбоко действие за освежаване и събуждане на колагена. Докато фракционираните влияят върху белези, стрии, по-дълбоки бръчки. Комбинирането на двата метода е много иновативно и дава невероятен резултат.




Няма коментари:

Публикуване на коментар