Translate

понеделник, 14 януари 2019 г.

В Месеца за борба с рака на маточната шийка: Всичко, което трябва да знаем за HPV


Всяка година над 500 000 жени по света се диагностицират с рак на маточната шийка и 250 000 губят битката с болестта. По повод Месеца за борба с рака на маточната шийка, проф. Мехмет Фарук Кьосе, онкогинеколог от Университетска болница Acıbadem Atakent, отговори на най-често задаваните въпроси относно човешкия папиломен вирус (HPV), който е един от най-важните фактори за развитие на това заболяване.
Рядък вирус ли е HPV?
Не, с HPV някога през живота си се заразяват 8 от всеки 10 или около 80% от всички жени, и обикновено вирусът никога не се открива, защото тялото се възстановява от само себе си.
Всички типове HPV ли причиняват рак?
Срещат се 15 типа HPV, които причиняват рак. Позитивни резултати от HPV тест показват, че съответният човек е заразен с някой от тези 15 разновидности на вируса. Тези, които причиняват брадавици, се определят като нискорискови типове. Нискорисковите типове показват HPV-негативни резултати. Типове 6 и 11 са отговорни в 90% от случаите за образуването на брадавици. Типове 16 и 18, от своя страна, причиняват 70 до 80% от случаите на рак на маточната шийка. Тези две разновидности причиняват рак пет пъти по-често от останалите 13 типа.
Заразяването с HPV означава ли, че имам рак?
Много жени се притесняват, че ако са носители на HPV имат рак, но това не е така. Вероятността за развитие на рак се увеличава, когато инфекцията е съпроводена с тютюнопушене, многократни раждания на деца, употреба на определени имунопотискащи лекарства и наличие на генетично обусловен риск от рак.
Само една от три жени с високорисков HPV развива рак. В тази насока много полезни са редовните HPV и PAP тестове. Те позволяват откриване на болестта в ранен етап.
Как мога да се заразя?
Въпреки че има известен риск от заразяване при употреба на кърпи, бани и тоалетни, обикновено вирусът се предава по полов път. Да приемем, че дадена жена е заразена с вируса. След докосване на инфектираната зона, вирусът може да се пренесе върху кожата под ноктите й. Ако пропусне да измие ръцете си, докато сменя памперса на детето си тя би могла да му предаде вируса. Но по света са известни около 300 такива случая, така че вероятността за подобен път на предаване на заразата е много малка. Не трябва да се забравя също, че мъжете могат да пренасят и предават вируса.
Как се развива заболяването?
HPV заразява шийката на матката и причинява инфекция в гениталната област. Обикновено се излекува от само себе си. И все пак, при наличие на допълнителни фактори или ако вирусът е от високорисков тип, състоянието се дефинира като CIN1. Възможно е вирусът да причини нискорискови лезии. Ако допълнителните фактори не бъдат овладени, те могат да прогресират и да се превърнат във високорискови лезии.
CIN1 не изисква лечение и в 60% от случаите възстановяването идва от само себе си. Вероятността това състояние да се развие в CIN2 и CIN3 е сведена до 15%, но тогава пациентът трябва да бъде лекуван, за да се предотврати развитието на рак. Достатъчно е отстраняването на част от тъканта от маточната шийка и не се налага премахване на матката.
Как ваксините ни предпазват от вируса?
Ваксината се състои от частици, които наподобяват вируса, но са създадени в лаборатория. За разлика от другите вируси, този не циркулира в тялото с кръвта, а просто навлиза в клетките на маточната шийка. Поради това организмът не е в състояние да го идентифицира и да вземе мерки срещу него, както прави обикновено с вирусите. Но антигените във ваксината, които имитират вируса, всъщност циркулират в тялото след мускулно приложение в ръката, обяснява проф. Кьосе и допълва: „По този начин организмът се запознава с външния нашественик и произвежда отбранителни клетки. Те се запознават с вируса и се научават автоматично да го атакуват и унищожават следващия път, когато се натъкнат на него“.
Лечим ли е ракът на маточната шийка?
Когато е открит в ранен етап, ракът на маточната шийка е лечим в 95% от случаите. В напреднал стадий процентът спада до 30. Успехът на лечението не зависи от възрастта на пациентката, а от това на какъв етап се диагностицира болестта. Ако се открие рано, заболяването е лечимо и на 20, и на 45-годишна възраст.
В наши дни съвременни процедури, като например лапароскопска и роботизирана хирургия, могат да предложат полезни решения на пациентките с рак на маточната шийка. Минимално инвазивни методи помагат за запазване на репродуктивните, уринарните и сексуалните функции винаги, когато това е възможно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар