Translate

вторник, 29 януари 2019 г.

Качеството на лекарствените продукти на “Ново Нордиск” се проследява постоянно, към момента няма отклонения за партиди инсулин


Качеството на лекарствените продукти, произведени от “Ново Нордиск”, е от първостепенно значение за компанията, заявяваме в отговор на публикация в социалните мрежи. То се проследява на всяка стъпка от производството, транспорта и съхранението до достигането на продуктите в аптеките. Този процес задължително се документира със сертификати за анализ на партидата и записи на температурния режим на транспорт и съхранение.
В социалните мрежи е цитиран лекарствен продукт с който в България се лекуват близо 15 000 диабетика.
Втората цитирана партида HR7N701 е доставена на българския пазар на 21.11.2018 г., поради което не е възможно да има сигнали през октомври, както се твърди в разпространената информация. Общото количество, доставено към пациенти, е 41 300 пълнители за инсулинови писалки и към момента за партидата не е получен нито един сигнал.
В допълнение, през 2018 г. са получени сигнали по отношение на партида GR7B701, доставена на българския пазар на 30.11.2017 г. Общото количество, доставено към пациенти, е 200 460 пълнители за инсулинови писалки. Получените сигнали са 11, всички през периода юни – юли 2018 г. Сигналите са обработени, докладвани и изследвани в специализирана лаборатория на компанията. Резултатите доказват високото качество на продукта и са комуникирани своевременно със съответните податели и с Изпълнителната агенция по лекарствата.
Отчитайки важността на всеки сигнал, настоятелно молим при съмнение в качеството на продуктите на “Ново Нордиск” сигналите да бъдат подавани, както следва:
към “Ново Нордиск” на телефон 02/962-74-71, е-mail: safety_bg@novonordisk.com или officebg@novonordisk.com или към ИАЛ по съответните канали или към лекуващия лекар.
Разпространението на непотвърдена информация, касаеща лекарствени продукти, в социалните мрежи, не допринася за ефективното проследяване и осигуряване на качествено и безопасно лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар