Translate

вторник, 29 януари 2019 г.

В София стартира кампания за безплатни прегледи на миома на матката


За първи у нас трите големи столични АГ болници (I САГБАЛ „Св. София“, II САГБАЛ „Шейново“ и СБАЛАГ „Майчин дом“) се обединяват в съвместна информационна кампания за безплатни прегледи на жени с миома на матката, която се подкрепя от фармацевтична компания „Гедеон Рихтер – България“.
Първият скринингов проект за миомна болест се провежда под егидата на Столична община с личната подкрепа на кмета Йорданка Фандъкова.
В рамките на един месец, от 5 февруари, трите болници започват безплатни прегледи и консултации, за които записванията вече са възможни*. Прегледите ще се извършват само с предварително записване на жени с изразен рисков фактор – пациентки с поставена диагноза миома, както и такива, които вече са претърпели лечение или са в рисковата група на нераждали жени на възраст между 35 и 40 години.
Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20 – 40% от жените в репродуктивна възраст. Заболяването е многолико, може да съществува без симптоми, но може да има и тежки проявления. По данни на НЦОЗА към МЗ годишно у нас с тази диагноза се хоспитализират над 5200 жени. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за хистеректомия.
Не всяка миома обаче трябва да се оперира и не всяка матка с миома трябва да се отстранява, защото освен оперативно може да се лекува и медикаментозно.
За момента няма статистическа информация за броя проведени операции на миома на национално ниво, но обобщените данни на трите най-големи АГ болници в столицата показват, че средно всяка десета гинекологична операция там е поради миома, а годишно над 400 от оперираните жени губят своя детероден орган вследствие на тази диагноза.
Записванията* са както следва:
-СБАЛАГ „Майчин дом“ – 02/ 917 24 42;
-I САГБАЛ „Св. София“ – 02/447 02 76;
.II САГБАЛ „Шейново“ – 02/965 94 70.

Няма коментари:

Публикуване на коментар