Translate

сряда, 30 януари 2019 г.

Д-р Валентин Христозов: Интелигентните лещи за лечение на катаракта стават все по-усъвършенствани и достъпни като цена


Промоция на бифокални лещи до края на март прави процедурата още по-достъпна за възрастните пациенти

Д-р Валентин Христозов, началник на Офталмологично отделение в Болница „Тракия":
-Премахването на вътрешно очно перде (така наречената старческа катаракта) се превърна в една от най-честите офталмологични операции. Катарактата представлява помътняване на лещата на окото. В нормално състояние очната леща е безцветно, прозрачно, двойно изпъкнало белтъчно образувание и е важна част от диоптричния апарат на очната ябълка. При много хора, предимно на възраст над 60 – 65 години, лещата започва да губи своята прозрачност и помътнява. Човек започва да вижда като през замърсено стъкло и зрението му отслабва. При някои пациенти този процес може да продължи с години, при други окото може да се „затвори“ само за няколко месеца. Това зависи от начина на живот, от начина на хранене, от обменните процеси в организма на конкретния човек.
В началните етапи на заболяването зрението може да се коригира с диоптрични очила, но от един момент това вече не е възможно и очите престават да изпълняват нормално ежедневните си дейности като четене писане, гледане на телевизия. Смяната на лещата с изкуствена е чудесно решение. В нашата болница през годините са оперирани стотици пациенти, които днес са щастливи от възстановеното си зрение и се радват на впечатляващи резултати.
В света оперативното лечение на катаракта с имплантиране на вътреочни лещи започва преди повече от половин век. В началото е имало само „твърди“ лещи, чието поставяне изисквало по-голям разрез – от порядъка на 7 до 10 мм. Днес вече съществуват високотехнологични „меки“ лещи, които дават възможност да бъдат имплантирани в сгънато състояние през разрез от 2 – 2,5 мм. Това позволява пациентът да вижда още на следващия ден, намалява вероятността от възникване на следоперативни усложнения или появата на астигматизъм. Нещо повече – съществуват специални торични лещи, които се имплантират на пациенти, страдащи от астигматизъм.
Операцията на катаракта се покрива от НЗОК за здравно-осигурените пациенти, но не и цената на лещите, а тя варира в зависимост от техния вид и характеристики. В последните години все повече пациенти се насочват към най-модерните лещи – мултифокалните (на разположение на всички офталмолози по света от около 15 години), поради което тяхната цена става достъпна за по-широк кръг хора.  Те представляват технология на НАСА, която е разсекретена за нуждите на медицината. Мултифокалните лещи позволяват на окото да вижда еднакво добре на различни дистанции – близка, средна или далечна. Така с тях човек няма нужда да носи каквито и да е очила. Монофокалните лещи коригират зрението само в една дистанция – близка или далечна, според желанието на пациента, а за другата трябва да използва очила. Затова и цената им е по-ниска от 700  до 1100 лв. и са предпочитани от по-възрастни хора, които вече не водят активен начин на живот. Пациентите в активна възраст предпочитат бифокални или мултифокални лещи. В момента има промоция на бифокални лещи, които коригират зрението и за близо, и за далече, на цената на монофокална леща. Най-модерните, мултифокални лещи са на цени около 2200 – 2800 лв. Особеното при тях е, че когато се сложи мултифокална леща на едното око, до 1 месец трябва да се имплантира такава и на другото, тъй като мозъкът не може да възприеме различието във способността за виждане на двете очи.
Благодарение на модерната апаратура и големия опит на офталмолозите, лечението на катаракта вече е рутинна процедура при нас. Имплантирането на вътреочни лещи лещи е подходящо и за хора без катаракта, но имат нужда от диоптрична корекция на зрението. Обикновено това са хора в активна възраст - над 40 – 45 години водещи динамичен начин на
живот. Ежедневието им е свързано с честа смяна на дистанция –  далечна дистанция - шофиране, гледане на телевизор, средна дистанция – работа с компютър; близка дистанция – четене на книга, работа с документи. На тази възраст вече е невъзможно да се коригира зрението във всички дистанции чрез лазерна корекция, каквато офталмолозите в болницата ни също извършват услешно вече 10 години. Мултифокалните лещи обаче решават този проблем, възстановявайки най-скъпото за всеки човек – зрението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар